VIRUS ŠARKE ŠLJIVE – Zaštita bilja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522292
    Grbić Jelena
    Učesnik

      Bolest šarke šljive prouzrokuje virus Plum pox virus . Šarka šljive je najpoznatija i najopasnija virusna bolest šljive koja izaziva velike ekonomske štete. Domaćini ovog virusa su vrste roda Prunus spp.(šljiva, kajsija, breskva).

      Virus zaražava sve delove biljke uz pojavu karakterističnih simptoma na listu, cvetu i plodu. Početni simptomi se javljaju na mladom lišću u vidu prstenastih i poluprstenastih pega sa središtem svetlo zelene boje, hlorotičnih pega i šara i hlorotičnog mozaika. Na pokožici osetljivih sorti dolazi do promene boje, ka tamnijoj, na delu koji se nalazi na mestu udubljenja površine ploda. U mezokarpu zelenih plodova osetljivih sorti javljaju se blaga udubljenja koja se sa zrenjem jasnije diferenciraju. Ova tkiva nekrotiraju i u njima se javljaju kapljice smole, koje se dozrevanjem ploda uvećavaju. Plodovi su deformisani, manjih dimenzija i lakši od zdravih. Ovakvi plodovi opadaju pre pune fiziološke zrelosti.

      Vektori ovog virusa su biljne vaši (Aphididae), a prenosi se i kalemljenjem. Virusno oboljenje šarke šljive nema mogućnost izlečenja, kada se stablo jednom zarazi ono ostaje inficirano čitavog životnog veka.
      Mere kontrole i prevencije ovog štetnog organizma obuhvataju: proizvodnja i korišćenje za sadnju zdravog sertifikovanog sadnog materijala, gajenje otpornih sorti i suzbijanje biljnih vaši.

      Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.