LESKIN RILAŠ

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522286
    Lazić Zorica
    Učesnik

      Leskin rilaš, leskin surlaš, leskin žižak(Curculio nucum) – je štetočina rasprostranjena svuda gde se gaji leska. Pričinjava velike štete. Može da nanese štete od 25 do 70% u ukupnoj proizvodnji leske.
      Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu larve u zemljištu na dubini od 10 do 20 cm. Aktivira se na temperaturi višoj od 10°C.
      Dopunski se hrane lišćem,a posle kopulacije imago u junu buši mlade plodove i polaže jaja. U svakom plodu položi jedno jaje. Jedna ženka u sezoni ošteti od 130 do 150 plodova. Ispiljene larve se hrane jezgrom, dok plod ne opadne.
      Krajem jula ili tokom avgusta larva izlazi iz ploda i zavlači se u zemljište gde prezimljava. Leskin rilaš u proleće napada cvetove i cvetne drške. Nagriza mlado lišće i tek razvijene lastare,a u vreme formiranja plodova, hrani se jezgrom. Napadnuti i oštećeni plodovi su normalne veličine, ali ranije opadaju.
      Zaštita se sastoji u obradi zemljišta (kultiviranje) tokom jeseni i zime, kako bi larve bile izbačene na površinu i stradale od hladnoće. Hemijska zaštita se sprovodi insekticidima aktivne materije lambda cihalotrin, hlorpirifos. Imago se nalazi na biljci leske od 4 do 6 nedelja, pa tretiranja treba ponoviti.
      Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.