Aminokiseline – značaj u ishrani biljaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522263
    Ostojić Mirjana
    Učesnik

      Кada je biljka u stanju stresa, primena hraniva sa aminokiselinama omogućava znatnu uštedu u energiji na nivou ćelije, ubrzava oporavak i uspostavljanje povoljnijih uslova za za razvoj biljke. Najpovoljniji periodi za primenu biljnih aminokiselina je kada biljka ima veće potrebe za aminokiselinama, a to su: vegetativni rast, formiranje i rast plodova, suša, nagle promene temperature vazduha, oštećenja od grada.

      Biljke imaju sposobnost same sintetizovati aminokiseline iz slobodnih elemenata u zemlji. Za tu im je sintezu potrebna velika količina energije. U stresnim situacijama kao što su suša, grad, visoke temperature, jaki vetrovi, sinteza je smanjena ili onemogućena. Dodavanjem sredstava koja sadrže aminokiseline u stresnim situacijama i u situacijama kada biljka ima veću potrebu za aminokiselinama (intenzivni vegetativni porast i formiranje i rast plodova), dolazi do ubrzanog oporavaka i uspostavljanja povoljnih uslova za rast i razvoj biljke.

      Preparati sa aminokiselinama (poslednjih godina ušli su u skoro redovnu upotrebu u voćarstvu) se koriste folijarno, uz pridržavanje uputstva na etiketi svakog proizvoda. Primena aminokiselina ima brz pozitivan uticaj – zahvaljujući svojstvu brzog prolaska kroz ćelijske membrane aminokiseline ulaze u procese metabolizma i mogu već posle nekoliko sati uticati na funkcije biljke, pospešuju fotosintezu, respiraciju, sintezu proteina, sintezu ugljenih hidrata, dovode biljku u optimalne uslove za rast i razvoj, stimulišu ukorenjavanje, povećanje plodova, cvetanje.

      Mirjana Ostojić, savetodavac za voćarstvo
      PSSS Kraljevo DOO Kraljevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.