Berba maline

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522064
    Đorđević Goran
    Učesnik

      Малина има веома осетљиве и нежне плодове, који се лако оштећују при берби и транспорту, и брзо кваре.
      Плодови после бербе немају способност дозревања, односно физиолошка и пуна зрелост се скоро поклапају, па је бербу, у зависности од сорте, намене и дужине транспорта плодова, потребно обавити непосредно пред или у пуној зрелости.
      Пошто плодови једне сорте не сазревају истовремено, већ у периоду од 25 до преко 30 дана, берба се мора обављати у већем броју наврата (8-12), што је знатно поскупљује.
      Зрелост плодова утврђује се на основу карактеристичне боје покожице, лакоће одвајања плода од цветне ложе, чврстоће и укуса плода. Плодови су најбољег квалитета када се беру у пуној зрелости, јер су тада најлепшег изгледа, одличног укуса,изражене ароме и задовољавајуће чврстоће. Раније убрани плодови нису довољно обојени, слабије су ароме и накиселог укуса. Презрели плодови су сувише мекани, лако се оштећују при берби, бљутавог су укуса и брзо пропадају.
      Плодове намењене за потрошњу у свежем стању, замрзавање и прераду у компоте треба брати непосредно пред пуну зрелост. Сорту Туламеен за ову намену треба брати када има наранџасту боју плода. Плодове намењене осталим видовима прераде треба брати у пуној зрелости.Време бербе зависи и од дужине трајања транспорта убраних плодова. Уколико се истог дана по берби плодови могу допремити до тржишта, хладњаче или фабрике за прераду, берба се изводи у пуној зрелости. Међутим, уколико се транспорт врши на велику удаљеност, онда је бербу потребно извести нешто раније.Берба се обавља сваког другог дана када су плодови намењени за потрошњу у свежем стању или за смрзавање, а за прераду сваког трећег дана. Када су високе температуре у време бербе, тада је треба обављати сваког, односно сваког другог дана.Најбоље је обављати бербу при прохладном, облачном и сувом времену, јер плодови брани у таквим условима знатно боље подносе транспорт и дуже задржавају квалитетна својства. Током топлих и сунчаних дана бербу треба обављати од раних јутарњих часова, чим се дигне роса, па до 10 или 11 часова, затим прекинути да би се избегао најтоплији део дана, па је наставити у поподневним часовима када су температуре нешто ниже. Плодове не треба брати када су влажни од росе или кише и стављати их у мокру амбалажу, јер то погодује њиховом брзом кварењу.Плодови малине се беру без чашица и петељки. Изузетно, када се плодови за потрошњу у свежем стању транспортују на удаљенија тржишта, беру се раније са чашицом и кратком петељком.Да би се повећао учинак, а тиме смањили трошкови бербе, који су веома високи и износе и до 70-80% од укупних трошкова, берач треба да обавља бербу истовремено са обе руке. При берби са обе руке амбалажа у коју се стављају плодови треба да је везана за појас или око врата. Плодови се при берби не смеју преручивати из једне у другу амбалажу, јер би се тиме знатно оштетили, већ се директно стављају у амбалажу у којој се транспортују и износе на тржиште. У зависности од особина сорте, крупноће плодова, количине зрелих плодова, реда бербе, система гајења, вештине берача и других фактора, радник може за 8 часова да набере од 30 до 60 кг плодова. Највећи учинак постиже се при другој и трећој берби, јер је тада најмасовније сазревање, а крупноћа плодова већа. При пробирној берби и паковању плодова у мале посудице за свежу потрошњу, дневни учинак берача је 20-25 кг плодова.
      Пошто су трошкови ручне бербе малине веома високи, а и у недостатку радне снаге, нарочито у западним земљама, чине се покушаји да се берба малине механизује. У САД, Новом Зеланду, Пољској и Србији конструисане су машине за бербу црвене малине. За поједине типове комбајна за бербу малина потребно је
      прилагодити систем гајења и наслоне, тако да се механизована берба обави са што мање оштећења. Искуства у области механизоване бербе малине постоје и у нашој земљи. Комбајн опслужују 5 радника, а дневни учинак је 8 ха, односно 1 ха засада се обере за два часа. Петогодишње искуство показало је да су губици минимални и износе од 8 до 10% (Николић ет ал., 2004). До сада је створено неколико сорти малине, које су погодне за механизовану бербу (Виламет,Микер).

      Коришћена литература: Посебно воћарство 3 Проф.др.Јасминка Миливојевић

      Горан Ђорђевић
      ПССССмедерево

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.