- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 1 mesec ranije by Popović Goran.
-
AutorČlanci
-
14.06.2022 u 11:31 #522044Popović GoranUčesnik
Унапређење генетског потенцијала оваца из године у годину за производњу млека, меса или вуне захтева да се сваке године уради обрт стада. Одабир подмлатка врши се по одређеним критеријумима . Овчар врло добро зна да обави одабир најбољих јединки и да излучи из стада старије, јалове, са оштећеним вименом јер на тај начин одржавамо бројност стада и побољшавамо квалитет одређене производње.
Одабир најбољих грла односно селекцију произвођач обично врши по следећим критеријумима:
– грла која оставља мора да буду здрава, нормално развијена и без екстеријерних мана (са мишићима, широких груди, равних сапи, равних леђа, јаких ногу, здравих папака),
– најбоља грла су она која потичу из близних легала или евентуално тројки, то су ситнија грла али са већим потенцијалом плодности (предебела грла нагомилавају више лоја и она су у товној кондицији а не у приплодној),
– одабир женских грла са правилно развијеним вименом, код мушких пажња је усмерена на развијеност полних органа,
-треба обратити пажњу и на изглед, боју и остале карактеристике које указују на припадност гајеној раси (ако је запат одређене расе).
Излучивање грла се врши по критеријуму појединачних или комбинацијом следећих разлога:
– Неплодност грла- за овај разлог излучења из стада морамо бити јако опрезни и да имамо тачне податке колико пута је било припуста, да ли је било јагњења, тешких облика јагњења, побачаја, каква је улога овна у неплодности овце.
– Болест грла- обољења у овчарској производњи као што је упала вимена, шепавост, као и све неправилности у развоју тела (О и Х ноге, грађа вимена), испадање зуба, тешке повреде где је отежано кретање и исхрана и опоравак је спор или немогућ.
– Старост грла- Производни век оваца је око 6 година али такво грло нећемо излучити ако се још увек редовно јагњи, даје квалитетну јагњад и ако је по процени одгајивача још увек у доброј кондицији. Мушка грла се такође излучују после 5-6 година јер опада либидо и способност квалитетног оплођења.
Најпродуктивнији су запати оваца који имају око 22% првојагњенки и не више од 7% оваца старијих од 7 година. Сваке године препорука је вршити обрт стада процентуално од 15-20% с тим да се обрати пажња да број излучених оваца се за 5% увећа новим одабиром најбољих грла. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.