Rhagoletis completa – orahova muva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522040
    Urošević Dragana
    Učesnik

      Орахова мува је двокрилац из породице Tephritidae пореклом из Северне Америке. У Европу је унета вероватно 80-тих година случајно. У Италији, њена присутност евидентирана је 1991. у Венету а сада је ова врста проширена и у централној Италији. На простору са ког потиче, овај двокрилац напада првенствено обични орах (Juglans regia), црни орах (Juglans nigra) и њихове хибриде. У Калифорнији су регистровани повремени напади у воћњацима брескве. У Италији, тренутно представља један од главних проблема кад је у питању орах.
      Орахова мува има једну генерацију годишње, презимљава као лутка у земљи, на дубини од неколико центиметара. Прве одрасле јединке се појављују крајем јуна – почетком јула. Максимална густина имага региструје се крајем августа и половином септембра. Полагање јаја почиње после две – три недеље од првих полетања. Период полагања јаја траје приближно један месец. Женка може положити око 300-400 јаја, у групама од 15-20 а полаже их у комору коју је данаископала у зеленој љусци плода. Ларве се пиле за 5-7 дана, развијају се, хране се на рачун плода који црни због танина. Ларва пролази кроз три стадијума развоја, који укупно траје од 3 до 5 недеља. Када постигну зрелост ларве напуштају плод и падају на тло где прелазе у стадијум лутке.
      Места полагања јаја постају видљива захваљујући појави малих тамних мрља из којих се цеди црнкасти секрет. Ларве се развијају на рачун зеленог омотача плода што доводи до његовог прогресивног распадања, које је карактеристично по обилном лучењу течности богате танином. Овај секрет импрегнира семенску љуску, која црни, и често језгра ораха буђа. У случајевима јаког напада, долази до прераног опадања плодова, али се често дешава и да се они суше на самом дрвету.
      Природни непријатељи орахове муве нису нарочито ефикасни. Кад се узме у обзир високи ниво штете који може да изазове инсект, често је неопходно интервенисати хемијским средствима. Евентуални третмани одговарајућим системичним инсектицидима против ларви врше се одмах након полагања јаја.

      Драгана Урошевић – дипл.инж.заштите биља

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.