Uticaj visokih temperatura na krave dojilje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521808
    Nerandžić Ljiljana
    Učesnik

      Утицај високе температуре преко 30 ℃ представља изузетно велики стрес за сваку животињу. Овај стрес се манифестује кроз мању конзумацију хране,веће потребе за свежом питком водом,слабије знакове гоњења и на крају опадањем производње млека која се у летњим месецима може смањити и на 50%.Посебно је важно нагласити и негативан утицај високе влаге у ваздуху.Температура од 30℃ и влажност од 85% представља јак стрес за животиње.
      Проблем се може ублажити уколико се обезбеде адекватни условиу просторијама у којима бораве говеда, као и обезбеђивањем довољне количине пијаће воде.
      Када су високе температуре треба грлима обезбедити доста свежег ваздухаи воде, а само расхлађивање стаја са водом није добро,јер се тада у шталама повећава влагашто не годи животињама.
      Животиње треба заштитити од директног утицаја сунчевог зрачења , у оброку крава повећати ниво уноса енергије како би се смањио недостатак енергије изазван смањеном конзумацијом хране. Краве хранити у хладније доба дана касно увече или рано ујутро када су температуре ниже. Одржавати хоигијену стаје, редовно мењати простирку и редовна дезинфекција објекта како би се смањио број мува и комараца.

      ПССС Краљево
      Љиљана Неранџић дипл.инж.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.