Sušeno povrće

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521791
    Pavlović Mladen
    Učesnik

      Сушење је принцип конзервисања са мањим степеном прераде. Зато се сушењем добијају полупроизводи, који се такви чувају до даље прераде у неки готов производ.
      Суштина је да из поврћа испари одређена количина слабо везане воде. У сушеном поврћу остане само јако везана вода коју микроорганизми не могу да користе. Ради се о сушеном производу у коме и даље има воде, стога га не треба називати „сув производ“.
      Најједноставнији начин сушења поврћа је сушење на сунцу. Тако се у домаћинствима Србије најчешће суши паприка и лиснате зачинске биљке.
      За накнадну прераду и добијање дехидрисаних супа или комбинације зачина основа је кухињска со и суши се махом коренасто поврће и црни лук. Због тежег сушења, у односу на паприку, за ово конзервисање се користе сушаре са вентилатором.
      Овако обрађено поврће има већу вредност у односу на поврће које није прерађено и које се продаје на пијацама. На овај начин пољопривредно газдинство може остварити већу зараду од повртарске производње и унапредити своју производњу од чисто примарне производње на производњу која за циљ има стварање производа и полупроизвода од поврћа.

      мр Младен Павловић
      ПССС Београд

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.