- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 6 meseci ranije by Čalić Srđan.
-
AutorČlanci
-
24.05.2022 u 11:28 #521689Čalić SrđanUčesnik
SLATKO OD JAGODA
Najčešće se za proizvodnju slatka upotrebljavaju plodovi jagoda manje krupnoće, blago prezreli zbog potrebne veće koncentracije šećera ali obavezno dovoljno čvrsti i sa izraženom bojom, ukusom i mirisom karakterističnim za sortu.
Za proizvodnju slatka od jagoda u okviru priprema sirovine, plodovi se sortiraju po prethodno navedenom principu, oslobađaju peteljki i čašičnih listića i peru u tekućoj mlakoj vodi radi odstranjivanja peska i drugih nečistoća.
Ovako pripremljena sirovina se sa jednakom količinom šećera stavlja u veće posude (velika i duboka šerpa za kuvanje) i ređa red jagoda red šećera. Кad operete jagode, možete ih staviti i u tepsiju i preliti ceđenim limunom ili rastvorenim limontusom, a onda ih stavljati u šerpu, red jagoda red šećera. Poklopiti i ostaviti da u frižideru odstoji 10 sati kako bi jagode pustile tečnost i ne treba dodavati vodu.
Staviti na ringlu i kuvati na jakoj vatri (kad provri, malo smanjiti temperaturu).
Ne mešati, samo malo protresti šerpu. Skidati penu.
Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
Кad je kuvano (otprilike treba 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom salvetom, ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi (oko 20°C) u samoj šerpi da bi ukuvane jagode upile što više šećernog sirupa.
Čiste i suve tegle je najbolje staviti u rernu, zatim je uključiti na 100°C, posle 10 minuta izvaditi tegle i ostaviti da se ohlade. Hladno slatko sipati u tegle i zatvoriti ih hermetičkim poklopcem ili celofanom. Slatko ostaviti na hladnom mestu.
Slatko od jagoda može se koristiti kao preliv za razne kremaste poslastice, torte i kolače. Najlepše je slatko uzeti ujutru sa hladnom vodom da vam lepo počne dan.
Slatko od jagoda koje se stavlja u promet mora da ispunjava sledeće uslove:
da sadrži cele plodove tako da se može raspoznati jagoda;
da ima ukus, miris i boju svojstvene jagodi;
da sadrži najmanje 70% suve materije (mereno refraktometrom), a od toga najmanje 65% šećera — računato kao ukupni invert;
da od ukupne količine proizvoda otpada najmanje 55% na jagode;
da ne sadrži nejestive delove plodova (peteljke, čašične listiće i sl.), s tim što je dozvoljeno prisustvo semenki;
da ne sadrži više od 0,1% peska;
da 1 kg proizvoda ne sadrži više od 10 mg bakra, 2 mg olova i 1 mg arsena.
Slatko od ostalog jagodastog voća (kupine, maline i sl.) se proizvodi po istom postupku i uslovi kvaliteta koje proizvod ispunjava su, takođe, isti kao za slatko od jagoda!!!Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.