Dodavanje mlade matice novoformiranom pčelinjem društvu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521663
    Stefanović Nenad
    Učesnik

      Dodavanje mlade matice novoformiranom pčelinjem društvu
      Kupljene matice iskoristite za stvaranje novih pčelinjihzajednica ili za zamene starih matica.Na stacionarnim pčelinjacima preporuka je , radi sprečavanja prirodnog rojenja, sve zajednice posle bagrema razrojiti, a selećim pčelarima savetujemo pripremiti nove proizvodne zajednice za sledeću godinu ili krajem sezone zameniti stare matice mladima. Kupovinom matica možete planski, najbrže, najjednostavnije i najjeftinije doći do novih zajednica te proširiti pčelinjak. Ujedno, na taj način ćete potpuno ovladati stanjem na pčelinjaku, kome preti prirodno razrojavanje.
      Planirajte kupovinu najmanje mesec dana unapred! Matice naručite na vreme od registrovanih odgajivača matica!Sa razrojavanjem krenite bez žurbe, tek kad su matice kod Vas «u džepu», nikada ranije. U međuvremenu, dok ih ne upotrebite, kaveze sa maticama i pčelama pratiljama čuvajte na sobnoj temperaturi u mračnoj prostoriji te ih eventualno osvežite sa kojom kapi vode.
      Novu zajednicu formirajte od 3-6 okvira sa leglom i pčelama na njima. Da ne bi morali tražiti staru maticu, otresite okvire sa većinom zatvorenim leglom i prevešajte ih iznad matične rešetke. Sutradan ili već popodne istoga dana od nastavka sa pčelama u kojem je prevešano leglo, nešto meda i satnih osnova formirajte roj iznad osnovne zajednice ili u zasebnom nukleusu. Ako takvu novu zajednicu postavite na istom pčelinjaku, ostaćete bez sabiračica, ali će prijem mlade matice biti sigurniji. Ovako oblikovanom roju, u kojem nema niti matičnjaka niti matice, dodati mladu maticu istoga dana.Kavez sa maticom postavite tako da bude dostupan pčelama te da matica, nakon što pčele pojedu pogaču, može izaći iz kaveza. Kod LR košnica kavez postavite na okvire sa leglom, a kod DB košnica kavez sa maticom obesiti na prazni okvir između legla.
      Nikako nemojte dodavati matica u rojeve formirane od legla u kojem nema jajašaca, niti u u društva u kojima već legu lažne matice. Zajednice sa zatvorenim matičnjacima razrojavajte, kao i do sada, i nemojte ih nikada koristiti kao materijal za formiranje rojeva u koje ćete dodati kupljene mlade oplođene matice.
      Drugi siguran način dodavanja matica jeste formiranje paketnih rojeva .Ovde pčele iz jedne ili više zajednica otresano na satne osnove u novu košnicu , dodajemo im matice te ih odselimo na novo mesto i prihranjujemo
      Najveća je poteškoća tada pronaći staru maticu. Samu zamenu obavljamo tako da staru maticu pomeramo I na njeno mesto postavljamo kavez sa mladome maticom,vodeći računa da se taj roj mora odma prihraniti I sve pčele isprskati šećernim sirupom zbog boljeg prijema nove matice . Postupajući na ovaj način, većina matica će biti prihvaćena na vašu radost i na naše zadovoljstvo.
      Nenad Stefanović mast.inž.polj. PSSS Leskovac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.