Ishrana goveda u organskoj proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521639
    Vesnić Safet
    Učesnik

      Ishranu goveda u organskoj proizvodnji u zavisnosti od godišnjeg doba i raspoloživih pašnjaka, u najvećoj meri treba zasnivati na ispaši. To predstavlja najprirodniji način ishrane i boravka goveda na otvorenom. Takođe predstavlja i jajjeftiniji način ishrane uz bolju plodnost, sintezu vitamina D u koži, skladniji razvoj kostura i mišića, uz istovremeno đubrenje travnjaka fecusom i urinom. Najmanje 60 % suve materije u dnevnom obroku goveda treba da se sastoji od kabaste hrane u obliku sena ili senaže a u letnjem periodu prilikom ishrane na pašnjacima sadržaj vlage je mnogo veći u mladoj travi nego u senu i silaži. U ishrani goveda u organskoj proizvodnji najmanje 50 % hrane za životinje treba da potiče iz sopstvene proizvodnje ili sa drugih gazdinstava koja se takođe bave organskom proizvodnjom ali po mogućnosti iz istog regiona, uz čuvanje i evidentiranje dokumentacije i podataka o nabavljenoj hrani za životinje. Pored grla koja se gaje u organskoj proizvodnji na pašnjacima a u ograničenom vremenskom periodu mogu da borave i grla iz konvencionalne proizvodnje stim da te životinje potiču iz ekstezivnog sistema držanja i da u to vreme na pašnjaku nisu prisutna grla iz organske proizvodnje. U takvim slučajevima pašnjaci ne smiju biti tretirani proizvodima koji nisu tretirani sredstvima koja nisu dozvoljena u organskoj proizvodnji najmanje tri godine. Ukoliko je kvalitet kabastog dela obroka bolji, potrebe za koncentrovanim delom obroka su manje. Koncentrovani deo obroka mora poticati takođe iz organske proizvodnje. Zrno kukuruza je najjeftiniji izvor energije a proteinski deo obroka obezbeđuje se upotrebom zrnevlja leguminoza i uljarica. Silaža predstavlja značajno hranivo u ishrani goveda. Prilikom ishrane goveda u organskoj proizvodnji, mora se voditi računa o dozvoljenim sredstvima koja se mogu koristiti u ishrani u skladu sa Pravilnikom.

      dipl.ing.stočarstva Safet Vesnić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.