Majska bolest kod pčela

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521526
    Popović Goran
    Učesnik

      Болест метабилизма младих пчела који се јавља у месецу мају одатле потиче и назив-мајска болест. Радилице првих 6 дана након пиљења обављају послове у кошници-чисте кошнице, греју легла, преузимају храну….после шестог дана први пут напуштају кошнице и чине први лет, од седмог до тринаестог дана негују и хране легло (у том периоду се и јавља болест), од четрнаестог дана до деветнаестог луче восак, граде саће, чувају улаз у кошници. Од двадесетог дана па до краја живота скупљају нектар, полен, воду.
      У мају има највише легла и тада је потребно много хранљивих материја (полена, нектара) и воде за производњу млеча. Млеч се користи за исхрану матице (током целог живота), радилица и трута (у почетној фази развоја само пар дана). Полен без одређене количине воде се задржава у дигестивном тракту стврдне се и пчела добије опстипацију (затвор). Мајска болест се најчешће јавља у случају када је хладно и кишовито време и пчеле слабије излазе из кошница што доводи до неправилне исхране a може да је изазове и бактерија Spiroplasma apis којом се пчела може заразити преко цвета . Болест се јавља нагло и траје кратко.
      Симптоми болести су:
      -Велики број младих пчела нагло излази испред кошнице,
      -Узнемиреност пчела,
      -Отежано или немогућност да полете,
      -Грчеви и отицање стомака,
      -Опстипација (затвор) дигестивног траката проузрокује угинуће пчела у грчевитим покретима.
      Да би били сигурни у дијагнозу обавештава се ветеринар који прегледом потврђује болест. Неколико дана превентивно се даје раствор меда или шећера (1:1 или 1:2), уз додатак кухињске соли (1 грам на 1 литар раствора). Мајска болест није заразна по друге пчеле , али свакако долази до масовног угињавања пчела што индиректно доводи до слабљења друштва.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.