Virus crne nekroze maline (Black raspberry necrosis virus-BRNV)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521476
    Panajotović Zoran
    Učesnik

      Malina je dosta osetljiva prema raznim bolestima i štetočinama, a naročito prema virusima koji značajno smanjuju rоdni pоtеnciјаl mаlinjаkа, odnosno prinos i pogoršavaju kvalitet plodova. Nајznаčајniјi virusi kоје prеnоsе lisnе vаši su virus nеkrоzе crnе mаlinе (BRNV), virus šаrеnilа listа mаlinе (RLMV), virus pеgаvоsti lišćа (RLSV), virus hlоrоzе nеrаvа mаlinе (RVCV) i dr. Virus crne nekroze maline je jedan od virusa koji napada malinu i prenosi se lisnim vašima i zaraženim sadnim materijalom. Simptomi su dobro vidljivi u proleće, a kasnije sa porastom temperature su manje izraženi i manje vidljivi.
      Simptomi virusnog oboljenja se ispoljavaju na listovima koji se uvijaju, dobijaju žućkaste, odnosno svetlo-zelene pege. Listovi su sitni, nerazvijeni i deformisani, javlja se šarenilo lišća i naboranost, a biljke obično ostaju slabije bujnosti i zaostaju u porastu. Posledica je izumiranje izdanaka i smanjenje prinosa maline, a u većoj meri je to izraženo kada je infekcija kombinovana sa drugim virusima.
      Mere suzbijanje se zasnivaju u korišćenju zdravog sadnog materijala u podizanju zasada maline, kao i kontrolu vektora virusa, odnosno redovno suzbijanje lisnih vašiju i uništavanje svih sumnjivih i zaraženih, obolelih sadnica.

      Zoran Panajotović, dipl. inž. zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.