Mere nege paprike na otvorenom

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521308
    admin
    Učesnik

      Paprika se rasađuje na otvorenom kada se srednja dnevna temperatura zemljišta i vazduha ustali na 15⁰C i kada prestane opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Ako se rasađuje ranije što je čest slučaj, ljudi žure , dobijamo slabije razvijen koren, biljke sa žutim listovima i ukupno slabo razvijene. Kasnije posađenoj paprici skraćujemo period vegetacije, a samo primanje biljaka je otežano zbog visokih temperatura i nedostatka vlage.
      Da bi imali siguran i projektovan prinos, nakon rasađivanja paprike na otvorenom neophodno je sprovoditi mere nege paprike. Pomoću njih naša paprika će se dobro razviti i doneti rod koji je maksimalno moguć. U mere nege paprike spadaju: kultiviranje ili međuredna obrada, okopavanje, navodnjavanje i prihrana.
      Međurednom obradom zemljišta mi popravljamo vodno vazdušni režim zemljišta, poboljšavamo provetravanje površinskog sloja zemljišta, kao i mehaničko uništavanje korova. Prva međuredna obrada se obavlja dve nedelje nakon rasađivanja. Treba koristiti praksu da se nakon svake jače kiše i navodnjavanja obavlja međuredna obrada kako bi se razbila pokorica. Prva dva kultiviranja obaviti na dubinu od 3-5 cm a nakon toga obavlja se na dubinu do 5-7. Okopavanje povoljno utiče na razvoj paprike. Ona se prosto „oporavi i živne“ nakon okopavanja pošto se zemljište rastrese, razbije u zoni korenovog vrata.
      Navodnjavanje paprike nakon rasađivanja treba sprovoditi dva do tri puta i to sa zalivnim normama od 10-15 l/m². Nakon ukorenjavanja papriku zalivati sa oko 20-30 l/m². Takođe nakon popunjavanja praznih mesta treba uraditi navodnjavanje.
      Prvo prihranjivanje paprike se obavlja nakon prijema biljaka i to je obično 2-3 nedelje nakon sadnje. Drugo prihranjivanje biljaka se obavlja u fazi punog cvetanja i zametanja plodova. Posle svakog prihranjivanja obavezno je uraditi navodnjavanje, a nakon toga kultiviranje i okopavanje. Neophodno je prihranu paprike raditi po vrsti đubriva, vremenu i načinu primene samo po preporuci stručnog lica za to nakon obavljene agrohemijske analize
      Poželjno je da se takođe u toku vegetacije upražnjava i folijarna prihrana kako bi biljke bile bolje razvijene.
      Pravilno razvijena biljka sa dobro razvijenim korenovim sistemom, pravilno hranjena i u zemljištu koje je duboko,plodno, dobro nađubreno stajnjakom ,strukturno i dobrog vazdušno vodnog režima, biće otpornija na stresove izazvane različitim faktorima kao što su velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama, velikoj količini padavina u kratkom vremenskom periodu, visoke dnevne i noćne temperature, nedostatak padavina i vlage u zemljištu i niskoj vlažnosti u zemljištu.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.