Rasađivanje kupusa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521244
    Vujinović Snježana
    Učesnik

      U našim agroekološkim uslovima rani kupus se gaji iz rasada proizvedenog u toplim lejama, tunelima ili plastenicima sa grejanjem. Najčešće se rasađuje početkom aprila ukoliko su povoljni vremenski i zemljišni uslovi tako da se berba obavlja, u zavisnosti od sorte, od početka juna do kraja jula.
      Rasađuju se samo zdrave mlade biljke sa dobro razvijenim korenovim sistemom koje imaju nekoliko dobro razvijenih listova. Na lakim tipovima zemljišta, prepouka je da se sade ranije sorte, dok na težim tipovima zemljišta, prednost dati kasnijim sortama. Optimalne temperature za rast i razvoj su 15-20 stepeni C.
      Rani kupus se sadi na rastojanju 50×50 ili 50×60 cm kako bi se dobio sklop biljaka 50.000-66.000 biljaka. Dobro bi bilo da se rasađuje ujutro ili posle podne, a ukoliko je sadržaj vlage u zemljištu nizak, potrebno je da se pre rasađivanja parcela zalije. Nekoliko dana nakon rasađivanja potrebno je obići parcelu i po potrebi popuniti prazna mesta.
      Za uspešnu proizvodnju kupusa odgovarajućeg kvaliteta, potrebno je da se kupus gaji na plodnim zemljištima bogatim hranjivim materijama. Đubrenje uvek obavljati na osnovu rezultata agrohemijske analize zemljišta. Mladim biljkama je azot potreban posle rasađivanja, fosfor u fazi formiranja glavica a kalijum kada glavice počnu intenzivno da rastu. Prosečno potrebne količine mineralnih đubriva su: azot 120-130 kg/ha, fosfora 80-100 kg/ha i kalijuma 130-140 kg/ha.
      Snježana Vujinović, dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.