Kvalitet stonog grožđa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521017
    Milosavljević Biljana
    Učesnik

      S obzirom da se za procenu kvaliteta stonog grožđa uzimaju drugi kriterijumi a ne samo udeo šećera i kiselina to se određivanju momenta berbe stonog grožđa više zasniva na organoleptičkoj oceni i berba se obavlja u više navrata( probirna berba) . Stono gožđe u momentu berbe treba :
      – da ima prijatan ukus i miris;
      -da bude dovoljno zrelo ali ne i prezrelo;
      – da izgled grožđa bude lep, privlačan, sa neporemećenim pepeljkom;
      – da su bobice normalne krupnoće, ujednačene, čvrste sa elastičnom pokožicom;
      – da se bobice čvrsto drže za peteljčice, jer je to jedan od preduslova dobre transportabilnosti grožđa.
      Pored čvrstog držanja bobica na peteljčicama transportabilnost stonog grožđa zavisi od čvrstine bobice ( sposobnost bobice da izdrže veći pritisak) i osobina grebena grozda.Postoje posebne naprave za merenje otpornosti bobica na drobljenje i otkidanje .
      Treba imati u vidu da je otpornost bobica na drobljenje i na otkidanje pre svega sortna karakteristika i da varira u zavisnosti od ekoloških uslova odgajivanja, pa se podaci o ovim osobinama za pojedine sorte moraju koristitiu tesnoj povezanosti s neposrednim stvarnim uslovima proizvodnje.
      Da bi stono grožđe moglo duže vremena da čuva svoj kvalitet, mora se brati po suvom a ne kišnom vremenu. Posle kiše treba sačekati da se grožđe i lišće potpuno osuši i tek tada nastaviti berbu. Stono grožđe ne treba bratui ni u ranim jutarnjim časovima, kada na čokotu još ima rose, a takođe ni po velikoj vrućini..Pokislo grožđe se mora ostaviti na promajnom mestu da se prosuši i tek posle toga se može pakovati.

      Biljana Milosavljević
      Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva
      PSSS Kragujevac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.