Zeleni konvejer

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #520898
    Nikolić Zoran
    Učesnik

      Исхрана крава у систему зеленог конвејера подразумева континуирану ( непрекидну ) исхрану крава свежом зеленом храном у што дужем временском периоду . Да би се у пракси то постигло, неопходно је све то на време испланирати и организовати. То опет значи да треба на време испланирати које ће се културе гајити, њихове рокове сетве, период када отприлике доспевају за косидбу и исхрану крава, висину приноса. По правилу, ради смањења трошкова транспорта, за сетву биљних врста за зелени конвејер треба користити парцеле што ближе газдинству. Подразумева се да је број грла на газдинству познат као и њихове потребе односно могућност конзумирања зелене масе.
      За коришћење у систему зеленог конвејера могу се користити: перко, уљана репица, озиме форме сточног грашка и грахорице као и њихове јаре форме, суданска трава, луцерка, кукуруз итд. Сетвом јарих форми грашка и грахорице у неколико временских интервала на око 10-ак дана, продужава се дужина њиховог искоришћавања.
      Предности исхране системом зеленог конвејера: ако се сама косидба и транспорт изузму као неопходне радње, нема никакве обраде и припреме хране, нема губитка у приносу као код неких видова конзервисања сточне хране, кравама се даје свежа храна коју врло радо конзумирају са изузетно великим степепеном сварљивости па је самим тим и велики степен искоришћености хранљивих материја, повећана млечност крава.
      Лоше стране система зеленог конвејера: врло је проблематична косидба и довожење хране у случају кишовитог времена, посебно ако оно дуже потраје, честа промена хранива што је у супротности са једним од битних захтева за састављање оброка а то је његова стабилност, трошкови превоза хранива ако се има у виду да се код превоза свеже зелене хране у великом проценту ( око 90 % ) превози вода. Неискоришћена зелена храна на парцели може се заорати, може се на неки од начина конзервисати и сачувати за други период године.
      ПССС Пирот
      Зоран Николић дипл. инж.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.