- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 4 meseci ranije by Petrović Duška.
-
AutorČlanci
-
07.03.2022 u 16:02 #520552Petrović DuškaUčesnik
Poljoprivredna gazdinstva sa manjim brojem krava videli su jedini način opstanka u preradi mleka,da se lakše odluče za preradu,pomoglo im je Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede,koje je prepoznalo značaj prerade i ovu oblast uredilo Pravilnikom i njime omogučilo nesmetanu preradu i prodaju u domaćinstvu.Poljoprivrednom proizvođaču dozvoljeno je da prerađuje i prodaje samo mleko koje je proizvedeno na svom gazdinstvu.Poljoprivredno gazdinstvo mora da poštuje Zakonski okvir,tako je dozvoljena prodaja mleka u količini do 200 litara nedeljno,i ista ta količina može da se nedeljno preradi.Prodaju sirovog mleka,kao i proizvode može da vrši na teritoriji opštine gde se gazdinstvo nalazi,ali i teritoriji susednih opština.Prodaja se takođe može realizovati i na kućnom pragu,na zelenim pijacama,sajmovima,vašerima i drugim manifestacijama.Da bi prodavao sirovo mleko poljoprivredni proizvođač je u obavezi da ispoštuje neke zahteve:
-Sirovo mleko može da prodaje rajnjem potrošaču najduže u roku od 24h,ako je isto posle muže ohlađeno na najviše do 4 stepena i na toj temperaturi čuva.
-Sirovo mleko može da prodaje upakovano ili neupakovano
-Ukoliko prodaju vrši neupakovanog mleka,onda punjenje u čiste posude mora da vrši u prisustvu krajnjeg potrošača ili da se prodaja vrši iz automata odnosno mlekomata.
Neophodno je da ima etiketu i na njoj navede sledeće informacije koje su namenjene krajnjem potrošaču i to:Ime adresu i druge kontakt podatke proizvođača,RPG,adresa ,mesto proizvodnje,vrstu životinje od koje je mleko,datum muže,rok upotrebe,temperatura čuvanja,neto količina i naznaku”sirovo mleko,koristiti posle kuvanja”.
Ukoliko se radi o preradi,proizvođač je u obavezi da ispoštuje sledeće zahteve:
-U objektu za preradu sirovog mleka u domaćinstvu,proizvoač može da preradi sirovo mleko koje je proizvedeno na gazdinstvu
-Prostorije,prostor i oprema za preradu mleka koji su u sastavnom delu stambenog objekta samog domaćinstva,ne mogu se koristiti za potrebe domaćinstva
-Neophodno je da proizvođač aktivnostima u stambenom delu ne ugrožava uslove higijene i bezbednost proizvoda od mleka,
-Prostor za preradu mora biti odvojen od objekta za smeštaj životinja,
-Različite aktivnosti(sečenje,umotavanje,pakovanje)trebaju vremenski biti odvojene,
-Prilikom proizvodnje sireva,neophodno je da postoji zasebna prostorija za zrenje sira,
-Objekat treba da ima rashladni prostor za skladištenje proizvoda od mleka,
-U samoj prostzoriji ili neposrednoj blizini treba da ima najmanje jedna oprema za pranje ruku,
-Posuđe i oprema koja se koristi u preradi moraju da se održavaju čistim,dezinfikuju i čuvaju u proizvodnom prostoru,
-Ukoliko se kućni toalt nalazi u neposrednoj blizini,može nesmetano da se koristi
-Prostor za presvlačenje može da se nalazi izvan objekta za preradu ukoliko se nalazi u blizini,
-Sirovine i proizvodi mogu da se čuvaju u istom prostoru za hlađenje.
Svaki proizvod mora da ima etiketu koja treba da sadrži: ime i adresu,datum proizvodnje,naziv proizvoda,rok upotrebe,uslove čuvanja,registarski broj objekta.Obaveza proizvođača je da vodi evidenciju:datum proizvodnje proizvoda od mleka,vrsta i količina proizvoda i podaci o krajnjem kupcu.
Izvor za tekst:Dodavanje proizvodima od mleka putem prerade,pakovanja i promocija proizvoda,Prof.dr Predrag Puđa -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.