Gajenje spanaća u zaštićenom prostoru

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #520545
    Vuksanović Ljiljana
    Učesnik

      Ovo lisnato povrće bogato vitaminom C, vitaminom A koji je u obliku beta karotina, mineralima, makro elementima prvenstveno kalcijumom i gvožđem, gaji se u hladnijem periodu godine i kao predusev, naknadni usev i među usev. Gajenje spanaća kao među usev omogućava maksimalno iskorišćavanje proizvodnih kapaciteta plastenika.
      Optimalne t za rast je 14-18 ºC dok više temperature nepovoljno deluju na rast biljaka.
      U plodoredu spanać dolazi na drugo mesto i ima visoke zahteve za hranivima a zbog nakupljana nitrata najćešće se đubri sa 80-100 g/m² azotnih, fosfornih i kalijumovih đubriva koja su spororazgradiva.
      Ozima setva se obavlja u oktobru mesecu a prolećna u februaru i martu. Setva se obavlja gustoredo na rastojanju od 10×10 cm količinom semena od 20-25 g/m².
      Tokom vegetacije neophodno je održavanje temperature na 10-15 ºC danju a noću 5-8ºC. Više temperature mogu se regulisati provetravanjem. Usev je neophodno redovno zalivati, u početku manjim zalivnim normama a kasnije na 7-10 dana većim normama. Ako je usev slabije razvijen neophodno je jedno prihranjivanje kompleksnim đubrivom.
      Berba počinje kada biljka razvije lisnu rozetu sa 5-6 listova, pa traje do cvetanja. Spanać se bere sukcesivno, otkidanjem pojedinačnih listova koji su dostigli odrešenu veličinu, tako da ostaje vegetativni vrh, gde listovi nastavljaju sa rastom.

      Ljiljana Vuksanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.