Vrem i način izvođenja zimske rezidbe voća i vinove loze.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #520150
    Jocić Dejan
    Učesnik

      ВРЕМЕ И НАЧИН ИЗВОЂЕЊА ЗИМСКЕ РЕЗИДБЕ ВОЋА И ВИНОВЕ ЛОЗЕ

      Период који следи је период у којем произвођачи воћа и винове лозе могу да отпочну са зимском резидбом воћа и винове лозе. Наиме са резидбом се почиње са опадањем лишћа из текуће вегетације па све до кретања вегетације у наредној години. Када причамо о самом почетку резидбе то се углавном односи на произвођаче који имају већу површину под засадима, како би на време стигли да ову агротехничку меру изведу на време што би им омогућило даљи рад у производњи. Произвођачи са мањим површинама могу да сачекају фебруар месец и тада да обаве резидбу.
      Начи резидбе одређује узгојни облик воћке или чокота винове лозе. Код воћа се примењује углавном мешовита резидба где се уклањају старије и изнурене гране и где се скоро уклањају скоро све неродне гране (водопије). Такође се уклањају и родне гране које расту парарелно са основним стаблом. Приликом резидбе треба обавити јадан правилан, одређеном месту пресек.
      У случају да се ради реконструкција тј. обнављање крошње врши се доста ригорозна резидба где се уклањају поједине носеће гране, које ће их заменити млађи избили младари.
      Резидба воћака зависи и од сортимента и врсте. Поједине воћне врсте имају на одређеним местима формиране цветне пупољке и на основу познавања сортимента обавиће се правилна резидба. Поједине врсте као што је на пример бресква, траже доста јаку резидбу како би добили лепше конзумне плодове који су боље тражени на тржишту.
      Код винове лозе најбитније је знати пласман грожђа. Ако је грожђе намењено за производњу врхунског вина резидбом трба оптеретити чокот са 10-14 окаца, како би се остварио принос грожђа са потребним садржајем шећера за справљање врхунскога вина и са којим ћемо имати одличан пласман и који ће нам обезбедити успешну производњу. Такође и код засада винове лозе треба с времена на време уклонити старе продужене кордунице и самим тиме скратити ток сокова кроз чокот. Ако су у питању конзумне сорте резидба треба бити нешто краћа, а све у циљу добијања квалитетних плодова.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.