Opšti i posebni uslovi za nabavku mašina i opreme prema javnom pozivu u biljnoj

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519792
    Stamenković Saša
    Učesnik

      Proizvođači koji su obavili nabavku mašina i opreme za biljnu primarnu proizvodnju u periodu od 1. januara 2021. godine zaključno sa 28. februarom ove godine, mogu podneti zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje do kraja februara 2022. prema objavljenom javnom pozivu.
      Uslov je da vrednost investicije za koju se podnosi zahtev prelazi 65 hiljada dinara, a vrednost stavki, odnosno pojedinačnih računa prelazi 50 hiljada.
      Proizvođač ne sme da koristi podsticaje po nekom drugom osnovu za iste mašine i opremu kod lokalne samouprave, ali i da nema dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede za ranije ostvarene podsticaje, subvencije ili kredite.
      S obzirom na to da aplicira za podsticaje države, logično je da poreske obaveze moraju biti izmirene do dana kada se podnosi zahtev za isplatu podsticaja, kako prema republici, tako i prema lokalnoj samoupravi.
      Da bi proizvođač mogao da konkuriše za podsticaje treba da u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisano najviše pola hektara povrća, voća ili cveća u zaštićenom prostoru.
      Za jagodičasto voće limit je 2 ha, a za svo ostalo voće, 5 ha.
      Vinogradari moraju ispuniti uslov od najviše 2 ha pod vinovom lozom, na parcelama koje su upisane u Vinogradarski registar, povrtari do 3 ha na otvorenom, dok ratari koji se bave proizvodnjom žitarica, industrijskog ili krmnog bilja mogu imati najviše 50 ha pod ovim kulturama. Proizvođači cveća na otvorenom polju mogu ostvariti podsticaje ukoliko gaje cveće na površini od 10 ari do 50 hektara, odnosno do 50 hektara ukoliko se bave proizvodnjom aromatičnog i lekovitog bilja.
      Važno je napomenuti da proizvođači mogu pravo na podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za navodnjavanje biljnih kultura ostvariti ako u registru imaju upisano i zemljište pod žitaricama, industrijskim i krmnim biljem i do 100 ha.

      Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.