Aktuelni podsticaji i konkursi za unapredjenje biljne i stočarske proizvodnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519776
    Anđelković Stefanija
    Učesnik

      Početak ove 2022.godine beleži izlazak više Javnih poziva koje je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede. Javni pozivi se odnose na podsticaje za investicije u fizicku imovinu za unapređenje biljne i stocarske proizvodnje, zatim tu su podsticaji koji se odnose na investicije za unapređenje digitalizacije u stocarskoj proizvodnji i treca vrsta konkursa je Projekat konkurentne poljoprivrede koje Ministarstvo poljoprivrede realizuje u saradnji sa svetskom bankom (Poznatiji kao SCAP projekat 50:40:10).

      Podsticaji koji se odnose na investicije u fizicku imovinu obuhvataju sirok smektar opreme i masina. Tako u biljnoj proizvodnji, poljoprivrdedni proizvođači mogu da ostvare povracaj sredstava za kupovinu konstrukcija za plastenike, opreme za plastenike, protivgradne mreže, sistema za navodnjavanje, atomizera, mašine za transport poljoprivrednih proizvoda, masine za osnovnu i dopunsku obradu zemljista itd). Sto se tice stocarske proizvodnje spisak opreme i masina je takođe dugacak i sveobuhvatan (balirke, mešaone, cisterne za distribuciju tecnog stajnjaka, mašine i oprema za proizvodnju konzumnih kokošijih jaja, oprema za pčelarstvo itd).

      Ovi podsticaji iznose 50% od vrednosti prihvatljive investicije, umanjeni za iznos PDV-a. Podsticaji se odnose na sve prihvatljive investicije koje su realizovane u periodu od 01.01.2021.god. pa do trenutka predaje Zahteva. A zahtevi se mogu predavati do 28.februara 2022.god. Minimalna vrednost investicije za biljnu proizvodnju je 65.000din, a za stocarsku 80.000din (sa izuzetkom za pcelarstvo gde inesticija ne sme biti ispod 50.000din). Maksimalan iznos sredstava po jednom korisniku koji se moze ostavriti je 800.000din izuzev za investicije koje se odnose na proizvodnju konzumnih kokosijih jaja koji iznosi 3.000.000din.

      Zatim, podsticaji za investicije u unapređenje digitalizacije u stocarskoj proizvodnji odnose se na kupovinu najviše tri mlekomata i robota za mužu koji su kupljeni u periodu od 15.oktobra prosle godine pa do dana predaje zahteva . Uslov je da na gazdinstvu bude od 20 do 200 mlečnih krava. Rok za podnosenje zahteva je od 24.januara do 24.jula 2022.god.

      I kao poslednja vrsta podsticaja koju bih sada navela je Projekat konkurentne poljoprivrede- SCAR projekat. Naime, u pitanju je izlazak drugog Javnog poziva koji se odnosi se na investicije za unapredjenje stocarske proizvodnje (izgradnja, oprema, masine, mehanizacija ukljucujuci i traktore do 80kW). U ovom Projektu se investicija ne realizuje unapred vec se aplicira sa Projektom i dokumentacijom propisanom Javnim pozivom. Vrednost planirane investicije treba biti od 20.000 do 50.000e. Projekat pruža mogucnost dobijanja bespovratnih sredstava u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije, sa PDV-om, 40% kreditnog finansiranja i 10% sopstvenog učešća. Rok za podnošenje Prijava je do 23. februara 2022.god.

      Informacije u vezi ovih podsticaja i konkursa, poljoprivredni proizvođači mogu da dobiju na predavanjima i tribinama koje organizujemo na ovu temu u svim opštinama Šumadijskog okruga, ali Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Kragujevac.

      dip.inž.polj., savetodavac za agroekonomiju, Stefanija Anđelković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.