Skladištenje stajnjaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519773
    Pipović Neđeljko
    Učesnik

      Складиштење стајњака
      Главни нуспроизвод говедарске производње је стајњак. Он може бити чврсти или течни. Чврсти стајњак представља мешавину фецеса, мокраће и простирке, а течни стајњак се састоји само од фецеса и мокраће. Количина произведеног стајњака на фармама зависи од начина држања животиња, исхране и интезитета саме говедарске производње.
      Адекватно коришћење и складиштење стајњака увелико смањује потребу за применом минералног ђубрива у пољопривредној производњи. Зато је најекономичније и најприхватљивије да се стајско ђубриво примењује на пољопривредним површинама.
      Говеђи стајњак у себи садржи 0,5% N, 0,3% P2O5 i 0,5% K2O те је потребно посебно обратити пажњу када и колико стајског ђубрива се сме извозити на пољопривредне површине. Поред примарних храњивих материја, стајњак садржи и секундарна хранива и микрохранива те је због тога незаменљив у пољопривредној производњи.
      Испирање нитрата из стајњака доводи до вишеструке штете и оно је посебно значајно за подручја са интензивном говедарском производњом. Представља велики извор загађења површинских и подземних вода наносећи штету воденим екосистемима а самим тим ако доспеју у питку воду штети и здрављу људи. Испирањем нитрата губи се врло вредан извор азота за пољопривредне културе, који се мора надокнадити применом скупих минералних ђубрива.
      Зато је правилно складиштење и руковање стајњаком вишеструко значајно.
      Према препорукама Европске Уније чврсти стајњак се може директно складиштити на земљи уз заштиту од површинских вода односно падавина. Течни стајњак треба да се складишти у водонепропусна складишта, која спречавају цурење стајњака а тиме и загађење околине.
      Величина складишта треба да буде таква да задовољи потребе прикупљања стајњака на период од 6 месеци.
      За једно условно грло потребно је за 6 месеци обезбедити:
      – најмање 8м3 простора у складишту за чврсти стајњак
      – најмање 2м3 простора у складишту за течни стајњак
      Приликом изградње складишта за стајњак треба водити рачуна о следећем:
      – стајњак се може директно складиштити на терен само под условом да је терен водонепропусан
      – складиште треба да буде пројектовано тако да има што мање површине које су отворене
      – потрбно је наћи неко хладније место за складиштење
      – пажљиво одабрати место за складиштење стајњака у оквиру фарме у односу на на складиште хране ( ако терен има пад бирати најнижу тачку)
      – складиште стајњака мора бити удаљено најмање 10м од водотокова а 25м од извора или бунара. Ако терен има пад бирати место које је ниже од места на коме је извор или бунар.
      – код непокривених складишта, потребно је урачунати количину падавина у укупан капацитет складишта
      – водити рачуна о ружи ветрова и односу складишта са суседним објектима, посебно стамбеним
      – поштовати техничке препоруке и прописане стандарде за изградњу (водонепропустан бетон, отпоран на хемијске утицаје; водоцементни фактор; дебљина зидова-15-20цм; количина арматуре; заштитни слој бетона за арматуру; вличина агрегата за бетон идр)

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.