Ishrana bikova – Kosovka Jakšić dipl.ing.polj.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519771
    Jakšić Kosovka
    Učesnik

      Ishrana je faktor od kojeg u velikoj meri zavisi efikasno iskorišćavanje bikova u priplodu. Adekvatna ishrana omogućava normalan razvoj organizma, pravovremeno dostizanje polne zrelosti i odgovarajuću polnu aktivnost i kvalitet sperme. Ovo se može ostvariti ishranom mladih životinja sa dobro izbalansiranim obrocima u svim hranljivim materijama. Prosečni dnevni prirasti muških životinja, u prvoj godini života trba da iznose 900 – 1100 grama. Ove potrebe su veće za oko 20 – 25% od potreba junica odgovarajućeg životnog doba.
      Ishrana bikova u porastu treba da je što raznovrsnija i sastavljena od sena dobrog kvaliteta i koncentrata, Pored koncentrata, tokom letnjeg perioda, bikovima je potrebno obezbediti i određenu količinu zelene hrane. Seno dobrog kvaliteta, uz određenu količinu zelene hrane, neophodni su za ishranu mladih bičića.
      Ishrana odraslih bikova zavisi od telesnne mase, kondicije u kojoj se nalazi i intenziteta korišćenja u priplodu. Pri umerenom opterećenju bikova potrebno je povećati količinu energije za 20 – 30%.
      Osnovno hranivo za ishranu priplodnih bikova je seno leguminoza dobrog kvaliteta. Na 100 kg telesne mase potrebno je obezbediti 1kg sena. Jedan deo sena može se zameniti sa zelenom hranom, stočnom mrkvom ili silažom. Preporučuje se 2kg zelene hrane na 100kg telesne mase bikova, dok količina silaže treba da se kreće od 12 – 15kg dnevno. Količina i kvalitet koncentrata zavise od količine i sastava kabaste hrane. Ako se koristi livadsko seno, smeša koncentrata treba da sadrži do 18% proteina. Ako se koristi seno od leguminoza, sadržaj proteina u smeši koncentrata treba da iznosi 13%. Od žitarica preporučuje se zrno ovsa, zatim ječam i kukuruz.

      Kosovka Jakšić dipl.ing. polj.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.