Posledice štetnog delovanja niskih temperatura u proizvodnji povrća-povrtarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519730
    Popadić Milica
    Učesnik

      Posledice štetnog delovanja niskih temperatura u proizvodnji povrća
      U proizvodnji povrća, bilo da se radi o ranoj proizvodnji na otvorenom polju ili o jesenjoj proizvodnji, posledice štetnog delovanja niskih temperatura mogu se manifestovati u vidu izmrzavanja, promrzavanja ili smrzavanja.
      Izmrzavanje biljaka se javlja kod nekih ozimih vrsta kao što su salata i spanać. Ove biljke su inače otporne na niske temperature ali pod uticajem trajnih i jakih mrazeva one nisu u mogućnosti da uzimaju vodu i hranljive materije iz smrznutog zemljišta, što dovodi do njihovog propadanja i uginjavanja.
      Promrzavanje se javlja kod nekih ozimih vrsta, najčešće rano u proleće, kada se zemljište, usled velikih i naglih promena temperature, naizmenično skuplja i širi. Sitne iglice korenovog sistema se zbog toga kidaju, ne mogu da podnesu ove promene u zemljištu, pa biljke ne mogu da uzimaju vodu i hranljive materije. Ako se ne interveniše valjanjem, biljka u ovakvoj situaciji propada.
      Smrzavanje se javlja pod uticajem kasnih prolećnih ili ranih jesenjih mrazeva. U tkivu biljke, u međućelijskom prostoru dolazi do smrzavanja vode i stvaranja leda. Ako je biljka relativno otporna na niske temperature, a mraz nije suviše jak i dugotrajan, biljka uspeva da preživi, ali samo ako dođe do postepenog zagrevanja vazduha. Međutim, ako dođe do naglog otopljenja ćelije se kidaju i biljka propada.
      Kod proizvodnje ozimih vrsta povrća najčešće se primenjuju preventivne mere zaštite. Unapred se planira sadnja ili setva na zapadnu kosinu brazde tako da svojom visinom brazda baca senku i zaklanja biljke od sunca. U jutarnjim časovima, pri pojavi mraza, usled zaklona u tkivima biljke ne dolazi do naglog otapanja ledenih kristala, pa biljka bez znatnijih posledica odoli smrzavanju. Za ovaj način proizvodnje plugom se izvuku brazde po pravcu severoistok-jugozapad. Pored zaklona od sunca biljka je u brazdi zaklonjena i od hladnih severnih vetrova. Preventivna mera zaštite od mraza može se obaviti i pokrivanjem biljaka nekim materijalom (npr.folijom) ili se zagrću zemljom.
      Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo
      PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.