Ishran jagnjadi – Verica Lazarević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519646
    Lazarević Verica
    Učesnik

      Колострална исхрана. Ово је најважнији период исхране јагњади из више разлога. Тада јагњад путем високог садржаја имуноглобулина стичу имунитет који је веома важан за њихов даљи развој. Количина колострума (прво млеко) зависи од енергетских потреба за загревање организма јагњади. Па тако у хладнијем периоду јагњад имају већу потребу за енергијом како би се загрејао организам и тада ће попити више колострума. Квалитет и количина колостру зависе од исхране оваца. Ако су добро храњене и са квалитетном храном, лучиће више квалитетног колострума и самим тим добићемо здраву и квалитетну јагњад.
      Исхрана сувом храном. Првих 7-10 дана јагњад конзумирају искључиво колострум и млеко. Након тога јагњадима се даје концентрат са 18% протеина и квалитетно сено луцерке или још боље црвена детелина, троготка (има већу лисну масу) а што је веома значајно за развој бурага. Са увођењем суве хране смањује се конзумирање млека и у четвртој недељи могу дојити два пута дневно. Нарано да са одмицањем времена млеко има све мањи значај а сува храна све већи. У другом месецу може се увести силажа у оброк јагњади или се привикавају на зелену храну и пашу (зависно од годишњег доба) и на тај начин се оспособљавају да након три месеца пређу на исхрану без млека. Најбоља храна за одлучену приплодну јагњад је паша уз коју треба обезбедити концентрат.
      У периоду од 3-8 недеље карактеристичан је брз пораст јагњади и тада би они требало да поједу око 200 гр концентрата са 16% протеина а сено око 100-150 гр.
      У периоду од од 8-12 недеље дневна конзумација износи око 500-800 гр концентрата са 14% протеина и око 400 гр сена.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.