- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 6 meseci ranije by Radosavljević Dragan.
-
AutorČlanci
-
31.12.2021 u 00:52 #519534Radosavljević DraganUčesnik
Surutka u prahu se dobija sušenjem neprevrele slatke sveže surutke, posle izdvajanja kazeina. Njena je proizvodnja u stalnom porastu. Sadrži oko 93% suve materije. Suva surutka sadrži 13-14 puta više hranljivih materija nego sveža surutka. Suva materija ima oko 71% BEM, tj laktoze, zbog čega se naziva i hranivom mlečnog šećera. Ona je ugljenohidratno hranivo. Suva surutka sadrži oko 12% proteina, koji se uglavnom sastoje od albumina pošto sirilo jedino ne deluje na albumin. Proteini su, prema tome, manje vredni nego proteini obranog mleka u prahu. Suva surutka sadrži oko 7% lizina, a cistina i metionina oko 5%. Dobar je izvor vitamina B grupe a naročito riboflavina i pantotenske kiseline. Ulazi u sastav krmnih smeša za podmladak, naročito svinja i živine. Svinjama se može davati 600-900g dnevno po grlu.
Delaktozirana surutka u prahu se dobija odvajanjem šećera iz osušene surutke. Sadrži 14-16% proteina i do 50% laktoze. Koristi se u ishrani teladi. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.