- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 6 meseci ranije by Radosavljević Dragan.
-
AutorČlanci
-
31.12.2021 u 00:49 #519532Radosavljević DraganUčesnik
Zasušivanje koza se vrši postepeno. Već u periodu mrkanja koza dolazi i do postepenog smanjivanja proizvodnje mleka. U koza koje se drže i gaje na krajnje ekstezivan način, zasušivanje dolazi samo po sebi. Međutim, u koza koje se odlikuju visokom proizvodnjom mleka (mlečne rase), zasušivanje treba sprovoditi postepeno. Sa zasušivanjem se obično počinje u periodu intenzivnog razvoja ploda bremenitih koza tj. otprilike na dva meseca pre novog jarenja. Kozama se najpre ograničava voda za piće i smanjuje se količina hrane u obroku, a naročito koncentrati. Zasušivanje mlečnih koza najbolje je sprovesti u periodu od dve do tri nedelje. Kada dođe do postepenog opadanja mlečnosti, može se smanjiti i broj muža tj. sa dvokratne muže može se preći na jednokratnu. Pravilnim zasušivanjem koza smanjuje se mogućnost pojave zapaljenja vimena koja nastaje od zaostalog mleka u vimenu.
Korišćen tekst : « Koza », autora : Nurgin Memiši , Frida Bauman -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.