Suvi rezanci šećerne repe

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519530
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Suvi rezanci šećerne repe dobijaju se sušenjem svežih rezanaca šećerne repe. U pitanju je veštačko sušenje svežih presovanih rezanaca šećerne repe. Zbog velike vlage svežih rezanaca proces sušenja je veoma skup. Suvi repini rezanci se mogu presovati u bale ili brikete, ali se često pojavljuju u rasutom stanju (rinfuza) i kao peletirani. U odnosu na hranljivu vrednost klasiraju se u dve klase. Mogu biti nemelasirani i melasirani. Mali dodatak melase poboljšava ukus i miris suvih rezanaca. Suvim rezancima šećerne repe mogu se dodati azotne materije neorganske prirode. Tako nastaju amonizirani suvi repini rezanci. Služe za ishranu preživara.
      Suvi repini rezanci su tipično ugljeno hidratno energetsko hranivo. U suvoj materiji ima 50- 59% BEM (neisluženi šečer i drugi lako rastvorljivi ugljeni hidrati), 18-21% celuloze, ali su deficitarni metioninom, cistinom i glicinom. Mineralne materije i vitamine ne sadrže dovoljno. Nešto više sadrže samo holin. Ne smeju da sadrže više od 12% vode jer se lako kvare. Suvi repini rezanci sadrže dosta pektinskih materija koje upijaju vodu i rezanci bubre. Zato se pre upotrebe moraju nakvastiti vodom. Izjutra nakvašeni rezanci koriste se za popodnevno davanje, a nakvašeni uveče za jutarnje davanje. Bubrenjem rezanci povećavaju zapreminu 3 do 4 puta. Nepokvašeni suvi repini rezanci lako dovode do opstrukcije jednjaka kod konja, svinja i goveda. Suvi repini rezanci su prvenstveno hranivo za krave muzare i tovna goveda. U krmnim smešama za tov goveda mogu da učestvuju u količini do 40% zamenjujući deo zrnastih energetskih hraniva. Kravama muzarama se daje 4-6 kg dnevno. Najčešće se daju zajedno sa drugim koncentratima da poboljšaju voluminoznost obroka. Velika količina suvih rezanaca u obrocima za krave muzare nepovoljno deluje na kvalitet maslaca. Kada se daju sa melasom imaju vrednost kao kukuruz ili ovas, deluju blago laksantno.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.