Sveži rezanci šećerne repe

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519529
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Sveži (sirovi) rezanci šećerne repe sadrže oko 90% vode i mogu se svrstati u vodenasta hraniva. U cilju odstranjenja dela vode mogu se presovati. Takvi se nazivaju sveži presovani rezanci šećerne repe. Sadrže oko 75% vode. Kao vodenasto hranivo sveži repini rezanci lako se kvare, ukisele , uplesnive i trunu. Zato ih treba brzo utrošiti. Suva materija svežih repinih rezanaca sadrži neiskorišćeni šećer i druge lako rastvorljive ugljene hidrate, celulozu i proteine. Pepeo je bogat u kalijumu a siromašan u kalcijumu i fosforu. Po sastavu suve materije sveži repini rezanci su tipično ugljeno hranivo. Upotrebljavaju se u ishrani muznih krava, tovnih goveda, ovaca i svinja. Tovnim govedima se mogu davati u količini 50-80kg dnevno. Loj goveda tovljenih svežim repinim rezancima poprima belu boju. Muznim kravama se daje do 25kg dnevno.
      Silirani rezanci šećerne repe su dobro hranivo za preživare. Imaju za oko 20% veću hranljivu vrednost od svežih rezanaca. Daju se tovnim govedima do 40kg dnevno, mlečnim kravama 15-30kg, ovcama do 2kg i konjima do1kg. Životinje radije jedu silirane rezance nego sveže nesilirane. Najčešće se siliraju sa suvim kabastim hranivima.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.