Kordija – mr Nebojša Mladenović – voćarstvo

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Mladenović Nebojša.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519506
    Mladenović Nebojša
    Učesnik

      Sorta trešnje Kordija pronađena je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja u selu Techlovice blizu grada Hradec Kralove na severu Češke. Selekcionisana je u Institutu za voćarstvo i oplemenjivanje Holovousy. Vrlo je zastupljena sorta u novijim zasadima u mnogim evropskim zemljama kao i u SAD. U Srbiji zauzima sve značajnije mesto u sortimentu. Sazreva u petoj nedelji trešanja (+22). U početnoj fazi razvoja ima uspravan rast grana i piramidalnu krunu, a kasnije se grane razvode i kruna dobija okruglast oblik. Cveta kasno. Samobesplodna je sorta. Dobri oprašivači su: Hedelfingenska, Regina, Van, Ferovija i Džordžija. Dobre je rodnosti, ali prinos dosta varira po godinama. Plod je vrlo krupan (oko 9 gr.), srcastog oblika, tamnocrvene boje sa dugom peteljkom. Meso Kordije je crvene boje, čvrsto, hrskavo, sočno, slatko-nakiselog ukusa, prijatne arone, visokokvalitetno. Sok je crvene boje. Sadrži od 17,5% do 18% suve materije. Koštica je srednje krupna, eliptičnog je oblika. Umereno je osetljiva na pucanje ploda (indeks pucanja je 22,0). Jedna je od najboljih poznih sorti. Dobre osobine su joj privlačan izgled ploda, čvrsto meso, dobra transportabilnost i dobar kvalitet kao i mala osetljivost na pucanje ploda.

      Izvor: PSSS Vranje

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.