- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Mitić Aleksandar.
-
AutorČlanci
-
30.12.2021 u 11:50 #519484Mitić AleksandarUčesnik
Rezidba je pomotehnička mera gde poljoprivredni proizvođač svesno deluje i upravlja rastom i razvićem na habitus voćnog stabla, to jest razvićem vegetativnih i generativnih organa voćaka u kruni. Rezidba ima veliki značaj u voćarskoj proizvodnji i od pravilno izvedene ove mere zavisiće i brzina ulaska u period rodnosti, dugovečnost, plodonošenja i kvalitet dobijenih plodova. Pravilnom rezidbom se postiže formiranje željenog uzgojnog oblika odnosno obrazovanje pravilne i uravnotežene krune gde su sve rodne grančice i elementi rodnosti pravilno raspoređeni. Rezidbom se postiže dobijanje dobro razvijene i proređene krune voćnog stabla sa isprogramiranim brojem rodnih grančicama, na kojima se dobiju plodovi dobrog kvaliteta u skladu sa sortnim karakteristikama određenih voćnih vrsti. U životnom ciklusu voćke prolaze kroz tri bitna perioda, stadijuma rasta i razvića pa tako razlikujemo juvenilni ili maladalački ( formiranje uzgojnog oblika 1 – 4 godine ), period intezivne rodnosti ( rezidba za rod 5 – 15 – 20 godine ) i period starosti ( rezidba na podmlađivanje 20 – 25 godine ) . Sa gledišta rentabilnosti gajenih kultura najznačajniji je srednji period ili period rodnosti i ovaj period treba u praksi trajati što duže a to se postiže pravilnom rezidbom. U zavisnosti od gajene voćne kulture ovaj period je različiti i kreće se od tri godina pa u nekim slučajevima i do pedeset i više godima. U intezivnoj voćarskoj proizvodnji ovaj period za većinu voćarskih kultura je od deset do dvadeset godina. Sa stanovišta poljoprivrednog proizvođača je bitno da prvi mladalački stadijum što kraće traje kod voćnih kultura a to se u praksi postiže, sada sadnjom sadnica sa prevremenim granama tzv, knip sadnice, to jest normalnim bočnim razgrnjavanjem voćnih sadnica još u rasadniku. Za poljoprivredne proizvođače je bitno da u ovom periodu što slabije orezuju voćna stabla, ( samo formiranje uzgojnog oblika ) jer jačom i oštrom rezidbom se povećava i jača bujnost a time i manju rodnost i oduživanje ovog perioda. Period rodnosti je veoma bitan, što ga duže održavati, to bolje, a to se postiže pravilnom negom i rezidbom, gde je prisutna stalna umerena vegetativna aktivnost koja se održava i obnavlja a time i redovna rodnost. Treći period ili period starosti sa ekonomskog aspekta je najmanje rentabilan i u njemu se vrši intezivno podmlađivanje voćnog stabla jačom i intezivnijom rezidbom. Intezivna voćarska proizvodnja je u potpunosti dirigovana od strane ljudskog faktora gde on u potpunosti reguliše razvoj voćnog stabla rezidbom i time utiče na njegovo plodonošenje.
Savetodavac za voćarstva i vinogradarstva Mitić Aleksandar -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.