- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Đorđević Goran.
-
AutorČlanci
-
29.12.2021 u 20:29 #519467Đorđević GoranUčesnik
Мировање воћака је генетски условљено и у овом периоду су физиолошки процеси сведени на минимум (дисање, биохемијске трансформације органских материја) или потпуно обустављени (растење, фотосинтеза). Зимско мировање се дели на два дела: дубоко (биолошко) и принудно (еколошко) мировање. Дубоко мировање условљено је наследним карактеристикама воћне врсте и сорте. Принудно мировање условљено је чиниоцима средине, у првом реду ниским температурама. Оно се може прекинути повећањем температуре, чиме се провоцира кретање вегетације. Код континенталних воћних врста потребно је да у току зимског периода буду извесно време изложене дејству релативно ниских температура. Потребе за ниским температурама у току зимског мировања дуго су се изражавале бројем часова са температуром испод 7,2°Ц. Данас се уместо броја часова више користе „Цхилл унитс“ (ЦУ). Израчунавање ЦУ се заснива на теорији да немају све ниске температуре пођеднаку ефикасност за завршетак зимског мировања воћака. Најефикаснија је температура од око 6°Ц. 1 ЦУ представља 1 час излагања оптималној температури од око 6°Ц. Дужина овог периода зависи како од воћне врсте, тако и од сорте и подлоге на коју је сорта калемљена и траје од 15 до 60 дана. Важно је истаћи да температуре морају бити испод 5°Ц и уколико су оне више, период физиолошког мировања се продужава. Број дана физиолошког мировања за поједине воћне врсте износи: трешња 30–45, шљива 30–60, крушка 45, јабука, бресква, вишња 45–60. Такође, поједине сорте у оквиру воћне врсте имају различите потребе према ниским температурама.
ПРЕЛАЗ ИЗ МИРОВАЊА У ВЕГЕТАЦИЈУ
У овом периоду долази до повећања количине воде у ћелијама, почиње кретање сокова из корена и резервних материја из старијих органа у млађе. Овај процес раскаљивања се не може зауставити снижавањем температура. У ћелијском соку се полимеризују шећери у скроб, а у паренхиму пупољака се појављују зрнца хлорофила. Долази до одвијања неких фаза органогенезе.
Коришћена литература: ВОЋАРСТВО И ВИНОГРАДАРСТВО(ДЕО ВОЋАРСТВО)
Проф. др Зоран Кесеровић
Доц. др Ненад Магазин
др Бисерка Милић
дипл. инж. – мастер Марко ДорићДип.инж.Горан Ђорђевић
ПССССмедерево -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.