- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Svetozarević Goran.
-
AutorČlanci
-
29.12.2021 u 16:23 #519452Svetozarević GoranUčesnik
Čuvanje plodova dunje nakon berbe
Vreme berbe dunje odrediti po boji pokožic, koja treba da prelazi u žutu, zavisno od sorte i lakoći odvajanja plodova od grančica. Međutim, orjentaciono treba sagledati i broj dana od punog cvetanja do tehnološke zrelosti ploda dunje (oko 180 dana, zavisno od sorte, primenjene agrotehnike ali i vremenskih prilika tokom vegetacije). Zavisi i od lakoće skidanja malja sa ploda ) lakše je skidanje malja sa zrelijih plodova). Imati u vidu da se dunja bere najkasnije od svih jabučastih voćnih vrsta, oktobru kada su nema visokih temperature, kako dnevnih, tako i noćnih, tako da se plodovi mogu relativno dobro čuvati u primitivnim, dobro provetrenim podrumima ili sličnim skladištima do januara, februara pa čak marta zavisnosti od sorte i drugih faktora. Berbu obaviti po suvom i lepom vremenu, rukom, najbolje u ambalažu drvenu ili plastičnu higijenski ispravnu, ređati u jednom redu. Tako ubrani plodovi dunje mogu se čuvati do tri meseca u kontrolisanim uslovima, odnosno na temperaturi od 0-1 stepeni C i relativnoj vlažnosti vazduha od 90% . Veoma je bitno za skladištenje prethodna preporučena i predviđena zaštita u samom voćnjaku. Takvi plodovi imaju sve predispozicije za duže čuvanje. odnosno, to su plodovi dunje koji se unose u skladište zdravi, bez mehaničkog oštećenja i oštećenja od bolesti i štetočina. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.