PRODAJA HRANE PREKO INTERNETA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519430
    Kolčić Dragan
    Učesnik

      ПРОДАЈА ХРАНЕ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА

      Од почетка 2020. године, у Србији се убрзано развијају модели трговине храном у којима продавац и купац контактирају преко различитих електронских средстава комуникације, а при чему се намирнице испоручују на адресу купца. Електронска трговина се обавља преко интернета и продавац робу нуди преко своје интернет странице (вебсајта) или вебсајта у поседу трећег лица којe може посредовати у трговини мешовитом робом широког асортимана (на пример. „Ибej“, „Aмазон“, „Купиндо“) или je специјализованo за продају одређених врста робе, као што је храна (пример „Моја пијаца“, „Гајбица“, „Пијаца на клик“, „Верде Меркато“, итд.).
      Врло су популарни и други начини продаје који не захтевају одлазак купца на продајно место, већ се поруџбина врши преко каталога, мејла или телефоном. Пример такве продаје на даљину је е-Пијаца коју је покренуло Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде спајајући купце и произвођаче преко интернет странице https://pijaca.minpolj.gov.rs/ponuda/
      Први услов који мора испунити предузетник или привредни субјект који ставља храну у промет јесте да буде регистрован у Централном регистру у који се уписују сви субјекти и њихови објекти у којима се обавља производња и промет хране и хране за животиње, а који води Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.
      Сваки промет хране, независно од тога да ли се одвија на уобичајени начин кроз физички контакт купца и продавца, или преко електронских средстава комуникације, каталога, мејла, телефона и слично, подлеже захтевима за безбедност хране. Независно од тога да ли је храну произвело привредно друштво, предузетник или пољопривредно газдинство она мора бити:
      Безбедна, што значи да храна не сме бити узрок тровања бактеријама, вирусима и другим микроорганизмима, и да не сме да садржи хемијске материје које су забрањене. Оне материје које су дозвољене морају бити присутне у храни у количини одређеној прописима у Србији.
      Одговарајућег квалитета који је задат у правилницима о квалитету појединих намирница или је оног квалитета који је произвођач декларисао на декларацији производа.
      У декларисаном року трајања.
      Прописно упакована (осим за свеже воће и поврће), обележена и транспортована до крајњег купца.
      Предузетници, привредни субјекти и физичка лица која се баве производњом и прометом хране морају успоставити адекватне услове за производњу, складиштење, транспорт и испоруку хране, како би били сигурни да је храна испоручена купцу безбедна. Према Закону о безбедности хране, за безбедност хране одговоран је онај који ју је произвео и /или ставио у промет.
      Храна која се ставља у промет мора бити адекватно обележена, а при обележавању и рекламирању хране, произвођачи морају водити рачуна о томе да потрошача не доведу у заблуду о врсти, пореклу и својствима хране.
      Током транспорта, храна не сме бити изложена загађењу, а мора се водити рачуна да се током транспорта температура лако кварљиве хране одржава у пожељном опсегу.

      Драган Колчић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.