- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Đorđević Goran.
-
AutorČlanci
-
27.12.2021 u 22:21 #519380Đorđević GoranUčesnik
Вађење садница – саднице се могу вадити у јесен по завршетку вегетације, током
зиме, па све до почетка вегетације, кад год то временски услови дозвољавају. Саднице се
не ваде кад је температура ваздуха испод нуле, кад је земљиште замрзнуто или је претерано
влажно.
Саднице ипак треба вадити у јесен, ако је то могуће. Уколико у време вађења није
опало лишће, што је чест случај нарочито код садница јабуке, лишће треба скинути третирањем
садница дефолијантима или ручно. Саднице треба вадити пажљиво, да се корен не би озледио и да би се извадиле што дуже бочне жиле.
Вађење садница се врши плуговима за вађење садница, а мање количине ручно.
Постоје разни типови ових плугова. Плугом дневно може да се извади око 15.000
садница. Квалитет вађења садница плугом је бољи него код ручног вађења. По вађењу,
садницама треба орезати жиле оштрим маказама. Орезивање корена треба вршити одмах
после вађења, без обзира да ли ће садња бити у јесен или у пролеће наредне године. На
пресецима се до пролећа образује калус, тако да саднице у пролеће пре почињу вегетацију,
користе обилну пролећну влагу, па у тој години боље и напредују. Ако се воћне саднице
саде с пролећа, пресеке на жилама не треба обнављати.
Код ручног вађења садница, прво се с једне стране садница ископа довољно
дубок јарак, затим саднице накрену у том правцу, а са супротне стране оштрим ашовом
пресеку бочне жиле. Потом се саднице исправе и мало накрену на другу страну, па се кроз
ископани јарак пресеку сржне жиле. Тиме је вађење садница завршено.
Извађене саднице се класирају па се одмах саде или трапе у земљу, где остају до
продаје. Непродате саднице поново се враћају у растило.
Квалитет воћних садница одређен је здравственим стањем, квалитетом срастања
спојног места, развијеношћу кореновог система и наџемног дела и старошћу саднице.
Воћне саднице треба да су здраве. Спојно место треба да је добро срасло. Стабло треба да
је право, глатко, неозлеђено од града и са потпуно зараслим пресецима уколико су
пинсиране бујније гранчице. Дебљина саднице није толико значајна као развијеност
кореновог система. Развијен и здрав коренов систем воћних садница главно је мерило
вредности саднице. Класирање садница се врши у две класе. У прву класу спадају саднице с добро
развијеним кореновим системом, нормално развијене, праве, здраве и с добро сраслим
спојним местом.
Према нашем Правилнику о нормама квалитета садног материјала предвиђено је да
једногодишње воћне саднице, које се стављају у промет треба да имају коренов систем са
најмање 5 основних жила дужине 20 цм. Дужина наџемног дела саднице јабуке, крушке,
дуње, шљиве, трешње, кајсије и бадема треба да износи најмање 1 м, брескве, вишње,
леске, крушке на дуњи и јабука на слабобујним вегетативним подлогама – најмање 70
цм, а орах 40 цм. Пречник садница непосредно изнад кореновог врата не сме бити мањи
од 10 мм.Саднице друге класе су слабије развијене од садница предвиђених Правилником, те се
не могу ставити у промет већ се обично поново враћају у растило, где остају још годину
дана да ојачају.
Коришћена литература: Расадничарска производња Др С. Церовић,Др Б. Голошин,Др С. Бијелић
Дипл. инж. мср Б. БогдановићДип.инж.пољ.Горан Ђорђевић
ПССССмедерево -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.