Uticaj učestalosti hranjenja krava na proizvodnju mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519154
    Đurić Nebojša
    Učesnik

      Učestalost i redosled hranjenja su tehnološke mere pomoću kojih odgajivači mogu da utiču na proizvodnju na relativno lak i jednostavan način, što zavisi od mogućnosti i ciljeva odgajivača.
      Povećanjem broja hranjenja sa 1 na 2, 3 ili više ima uticaj na proizvodnju mleka. Većina proizvođača zapaža da postoji povećanje u količini namuženog mleka kod krava koje se hrane više puta koncentratima. Razlog za to leži u povećanom obimu konzumirane SM, energije i proteina i u ravnomernijem procesu fermentacije u buragu.
      Tehnologija ishrane koja je kod nas dala veoma dobre rezultate (Pavličević i sar. 1995) sastoji se u sledećem: seno lucerke i koncentrat se daju četiri puta na dan, a silaža biljke i silirani klip kukuruza dvokratno u vezanom sistemu držanja. Povećanje broja hranjenja ima i određen uticaj na procenat mlečne masti.
      To je posebno karakteristično za zapate u kojima se javlja smanjen procenat mlečne masti. Suština je u tome da se raspoređivanjem količine koncentrata na više delova u toku dana smanjuje njihov negativni uticaj na pH tečnog sadržaja buraga, a time na tok fermentacije i međusoban odnos IMK koje se pri tome stvaraju. Što se tiče sadržaja laktoze i proteina u mleku, na njih učestalost hranjenja nema značajnijeg uticaja.
      Obročno davanje koncentrata, koji se veoma brzo razgrađuju u buragu, može da izazove značajna variranja u pogledu toka fermentacije u buragu i krajnjih produkata te fermentacije.

      Povećanje broja hranjenja u toku dana može da obezbedi stabilnu fermentaciju u buragu i relativno ravnomernu produkciju IMK, amonijaka i drugih produkata, čime se postiže bolje i ravnomernije snabdevanje mikroorganizama supstratima koji su neophodni za porast njihove populacije. Time se s jedne strane povećava efikasnost fermentacije, a s druge produkcija
      mikrobijalnog proteina u buragu. I jedno i drugo povećavaju efikasnost iskorišćavanja hranljivih materija u organizmu krave.
      Usled navedenog češće hranjenje obezbeđuje bolje zdravlje krave.

      Nebojša Đurić,PSSS Užice

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.