Lisnati kupus – Ratarstvo i povrtarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519087
    Pantelić Ljubodrag
    Učesnik

      ЛИСНАТИ КУПУС

      Познат је још као раштан, важи за значајну врсту поврћа, нарочито на Медитерану где се гаји током целе године. Има веома добру еколошку пластичност, добро подноси климатске екстреме и није захтеван у производњи.
      По свом хемијском саставу једно је од најквалитетнијих купусњача. Садржи 13-25 посто суве материје, 2-5 посто шећера, 2-4 посто беланчевина, 100-120 милиграма витамина Ц и 2-5 милиграма каротена. Образује стабло висине до 80цм са дугим интернодијама и лисном розетом на врху. Раштан и лиснати кељ нису иста биљка, већ су то два подваријетета у оквиру var.acephala. Постоји већи број различитих форми, а заједничка карактеристика им је да не образују главицу, већ је вршни пупољак отворен и стално активан, образујући нове листове.
      Лиснати купус је веома отпоран на ниске температуре. Веома добро подноси високу температуру, као и веће надморске висине, а успева и на слабијим земљиштима.
      Берба листова се обавља постепено, одоздо навише.
      Гаји се на сличан начин као и остале купусњаче, из расада. Расад у време садње би требао имати четири до шест листова. Садња се обавља међуредно на 60 цм, а у реду на 40 цм. Нега се огледа у наводњавању, окопавању и заштити. Изузетно је привлачан за буваче. За бербу пристиже за око 120 до 160 дана, после сетве. Принос се креће око 20 т/ха.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.