Kozarstvo-odabir priplodnog podmlatka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518841
    Pipović Neđeljko
    Učesnik

      Приплодни подмладак који би заменио излучена грла, може се обезбедити из властитог узгоја или купити од других узгајивача. Остављање новог приплодног помлатка из властитог узгоја има одређене предности јер власник познаје производне особине родитеља, избегава се и ризик увођења неке болести у стадо увођењем грла из других узгоја, избегавају се и промене понашања животиња у стаду.
      Приликом одабира новог приплодног подмлатка треба одабрати грла која потичу од високопроизводних родитеља, који немају конституцијске грешке или друге уочљиве недостатке. Предност треба дати јарићима који су рођени као близанци или тројке, са највећим интензитетом прираста.
      Иако јарићи јединци обично имају највишу порођајну тежину и бележе најбоље прирасте, ипак ако би таквим грлима дали предност у одабиру, тада би се плодност стада у даљој производњи значајно умањила. Повољније је оставити женску јарад раније ојарену у сезони, јер оне имају довољно времена за постизање потребне телесне масе (60 до 70% масе одрасле козе) за улазак у припуст у следећој припусној сезони. Kуповина приплодног подмлатка има одређене предности само у стадима састављеним од нископроизводних грла јер се квалитет производње може постићи једино набавком новог приплодног подмлатка којег карктеришу високе производне вредности.
      Увођење нових приплодних грла из страних узгоја има и доста недостатака. Првенствено из разлога што сваки узгајивач најквалитетније примерке приплодног подмлатка оставља за обнову властитог стада а лошије продаје.
      Како бисмо се заштитили од куповине неквалитетног приплодног подмлатка, важно је на самом почетку информисати се о условима производње, исхрани и здравственом стању стада код потенцијалног продавца. Пожељно је да сва купљена грла потичу из истог стада и да их прати потврда о здравственом стању. Животиње пре куповине требају бити уредно обележене.
      При одабиру грла током куповине понуђени подмладак треба пажљиво посматрати, обраћајући пажњу на понашање у стаду, а и на свако грло које нас занима посебно. При томе пажњу посветити општем изгледу животиње, с тим да длака треба бити сјајна и чиста. Проверити стање зуба, чиме се лако може одредити стварна старост грла. Треба избегавати грла која имају исцедак из носа (могућа болест дисајних органа) и очију. Око уста не смеју постојати крастице. Папци морају бити правилног облика, без џепова са трулим ткивом. Виме мора бити правилно.
      Правилан избор јарца јако је важан, јер један јарац годишње производи и више десетина јаради, па тако годинама после (позитивно или негативно) утиче на помладак и производност стада. Зато су пропусти у бирању приплодњака недопустиви.
      Замена старог јарца са новим мора се проводити као редовна мера организације припуста у стаду. Тако се избегава узгој у сродству до којег долази уколико се јарац пари са својим женским сродницима (кћери, унуке). Узгој у сродству важно је избегавати јер доводи до појаве јаради са различитим недостатцима и болестима.
      Увођење новог јарца проводи се и уколико желимо у стадо које се узгаја увести нову расу, односно ако желимо унапредити производњу увођењем јарца високе производне вредности. Новог јарца за приплод можемо одабрати из властитог стада само уколико се у узгоју налази велико стадо, у коме је организован плански припуст, па би се могло избећи парење у сродству. Иначе код куповине. најбоље решење је новог јарца набавити с фарми које се налазе у непосредној близини властитог узгоја, јер тако се лако долази до информација о условима узгоја у којем се јарац до куповине налазио, а предност је и то што се производни услови на блиским фармама често подударају. Kод одабира квалитетног јарца најважнија особина му је способност за размножавање, што подразумева изражену вољу за парењем и квалитетну сперму. Морају имати типичне расне екстеријерне карактеристике и правилно грађене полне органе тј. добро изражене секундарне полне ознаке, али и добро здравље, што подразумева отпорност према болестима и способност прилагођавања различитим условима узгоја. Осим наведеног, зависно од циља производње (месо или млеко), важни су подаци о производности јарца, а још поузданију процену квалитета јарца добија се уколико се уз податке о екстеријеру и производности, могу добити и подаци његових предака, сродника или потомака.
      Дужина могућег кориштења јарца у приплоду зависи од бројних фактора, као што су: раса, интензитет коришћења, услови држања, исхрана, здравствено стање, и др.
      За висококвалитетне јарчеве пожељно је да се што дуже користе у приплоду али ипак се препоручује њихово излучивање из производње најкасније након седме године старости јер после тога следи значајан пад његове плодности и либида, а опада и његова отпорност због чега постаје подложнији оболењима.
      Не препоручује се узимање сперме или припуштање јарца на скок више од два пута на дан.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.