- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 11 meseci ranije by Stojanović Dušan.
-
AutorČlanci
-
03.11.2021 u 12:17 #518728Stojanović DušanUčesnik
U toku je period kada se voćke pripremaju da uđu u period mirovanja. Trenutno lišće na većini voćnih vrsta počinje da menja boju i da žuti, a zatim i počinje da opada. Ovo je i faza kada dolazi do mikropovreda na voćkama prilikom opadanja lišća čime se stvaraju povoljni uslovi za prodor i infekciju brojnim patogena. S tim u vezi se javlja i potreba za hemijskom zaštitom gajenih voćnih kultura. Cilj jesenjeg tretmana voćaka pored navedenog je i da se smanji infekcioni potencijal patogena za narednu vegetacionu sezonu, a samim tim i smanje pesticidni tretmani u sledećoj godini.
Bakar je jedan od najrasprostranjenijih kontaktnih i preventivnih fungicida i baktericida koji deluje na patogene u ovoj fazi. Postoje sledeće aktivna materije na bazi bakra koje možemo naći na tržištu: Bakar oksihlorid, bakar oksid, bakar hidroksid, trobazni bakar sulfat i bakar sulfat. Za jesenji tretman se može koristiti bilo koja forma bakra sa napomenom da se primeni u maksimalnoj koncentraciji i dozi koja je propisana od strane proizvođača preparata za datu kulturu. Jako je bitno tretman obaviti pre kiše, a u fazi od 1/2 do 2/3 opalog lišća sa biljke.
Uz bakar se preporučuje dodatak 5% rastvor ureje. Kod jabuke, višnje i sorti šljive koje imaju problem sa rđom ovo treba da se uvede kao redovna praksa.
Nakon toga primeniti jesenje đubrenje mineralnim hranivima i sve zajedno uneti na dubinu od 15 – 20 cm u brazdama kao što se i inače radi u standardnom đubrenju voćaka.Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.