Prijava prinosa grožđa posle berbe

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518727
    Živković Tanja
    Učesnik

      Završena je berba grožđa pa treba posjetiti proizvođače koji su svoje vinograde upisali u Vinogradarski registar na obavezu da prijave prinose grožđa. Naime, proizvođači grožđa su dužni da svake godine posle berbe, a najkasnije do 15. novembra, u cilju određivanja proizvodnog potencijala, Ministarstvu prijave promene podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradarskih parcela. Prinos grožđa se prijavljuje na obrascu VV1 tako što se popuni Sekcija 1- opšti podaci o poljoprivredniku i Sekcija 3 gde se upisuje prinos za prijavljene parcele. Zahtev se šalje u Centar za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu. Proizvođači koji grožđe proizvode na manjim parcelama mogu da prijave prinose i telefonom. Brojevi telefona Centra za vinogradarstvo su: 018/4541-128; 018/4541-023 i 060/6010186.
      Zakon o vinu propisuje obavezu vođenja Vinogradarskog registra i Vinarskog registra. Svi vinogradari koji imaju 10 i više ari vinograda u vlasništvu, zakupu ili drugom obliku svojine, kao i vinogradari koji poseduju manje od 10 ari vinograda a grožđe stavljaju u promet, imaju obavezu da vinograde upišu u Vinogradarski registar. Svaki proizvođač vina ima obavezu upisa u Vinarski registar.
      Vođenje Vinogradarskog i Vinarskog registra je značajno sa aspekta ispunjavanja obaveza sa propisima EU jer se, zavisno od površina pod vinogradima upisanim u Vinogradarski registar, vrši finansiranje vinogradarsko-vinarskog sektora, planiranje mera podrške daljem razvoju sektora vinogradarstva i vinarstva a raspolaže se i podacima o postojećoj proizvodnji grožđa i vina.
      Podsticajne mere u Srbiji koje su namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru uslovljene su upisom u Vinogradarski registar i Vinarski registar, pa je upis svakog gazdinstva u ove registre značajan i iz aspekta njihove mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za ove namene.
      Za sve bliže informacije proizvođačima grožđa i vina su na raspolaganju institucije: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, neka od šest najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra „Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Niš“ koje su smeštene u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Aleksandrovcu, Negotinu i Nišu, kao i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije.
      Tanja Živković – PSSS Niš

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.