Preduslovi za ostvarivanje podsticaja na kupovinu sadnica – AGROEKONOMIJA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518683
    Nešić Bojana
    Učesnik

      Investicije u voćnjake zahtevaju dobru pripremu. Jesenja sadnja je najbolja, a kvalitet sadnica jedan je od presudih faktora za buduću zaradu. Nabavka sadnica iz pouzdanog rasadnika je veoma bitna stvar. Podizanje voćnjaka nije nešto što se radi na kratak rok, oni se podižu za duži niz godina, ponekad i više decenija. Samim tim nije svejedno od koga se nabavljaju sadnice.

      Prvi zadatak za podizanje voćnjaka jeste obezbeđivanje kvalitetnih sadnica. Potrebno je odabrati vrstu voća, zatim sortiment, dobro istražiti tržište, odabrati onog dobavljača koji može obezbediti svu potrebnu dokumentaciju kojima može dokazati kvalitet sadnica, ali i omogućiti da se ostvari podsticaj za tu nabavku.

      Da bi se ostvarile subvencije za podizanje višegodišnjih zasada najpre je potrebno na parceli na kojoj se podiže novi voćnjak odraditi agrohemijsku analizu zemljišta. Preporuka je da se ta analiza uradi u laboratoriji koja je akreditovana za te vrste poslova. Takođe, parcela ne može biti manja od 10 ari ako su u pitanju jagodaste vrste voća, odnosno 20 ari ako su u pitanju drvenaste voćne vrste. Ukoliko je zasad podignut na nekoliko katastrarskih parcela važno je da one čine jednu celinu. Pored minimalne površine, mora se ispoštovati i gustina sadnje koja je definisana u Pravilniku o podsticajima za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka za svaku pojedinačnu voćnu vrstu. Za jabuku taj broj je od 400 do 1.000 sadnica po ha, za šljivu od 400 do 1.500, za malinu od 10.000 do 25.000 itd.

      Po izvršenoj sadnji odmah se mora odraditi promena u strukturi biljne proizvodnje u RPG-u gde je gazdinstvo registrovano. To podrazumeva da se na parceli na kojoj je podignut novi zasad upiše njegova površina kao i voćna vrsta koja je zasađena.

      Sve napred navedeno su preduslovi za ostvarivanje podsticaja za nabavku novih sadnica. Ti podsticaji iznose 50% ili 65% u zavisnosti da li je gazdinstvo registrovano u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi ili ne. Zahtevi se podnose od 1. marta do 31. jula tekuće kalendarske godine za zasade podignute u četvrtom kvartalu prethodne kalendarske godine i prvom i drugom kvartalu tekuće godine. Za proizvodne zasade jagoda podignute u trećem kvartalu tekuće kalendarske godine zahtevi se podnose do 30. septembra tekuće kalendarske godine.

      Bojana Nešić, PSSS Užice

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.