- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 2 meseci ranije by Popadić Milica.
-
AutorČlanci
-
22.10.2021 u 11:15 #518664Popadić MilicaUčesnik
Значај правилне обраде земљишта у повртарству
Основна обрада земљишта за гајење поврћа на отвореном се изводи обично у јесен као и у ратарској производњи. Парцеле се у том случају ору на већим, а прекопавају или риљају на мањим површинама. Од благовременe обраде зависи у великој мери целокупан резултат производње. Основна обрада доводи до акумулирања резерви зимске влаге, поправља физичке и хемијске особине земљишта и доприноси сузбијању коровских биљака. То је посебно значајно у интензивној повртарској производњи, јер поврће формира велику органску масу, гаји се уз наводњавање и често уз смену две до три врсте током године, што у знатној мери нарушава структуру и смањује плодност земљишта. Поред тога, поврће обично има ситно семе које споро и неуједначено ниче, плитак коренов систем, јер већи број врста образује подземне органе. Све то захтева квалитетну основну и предсетвену обраду и равну површину. Основну обраду земљишта у повртарству треба обавити одмах после убирања претходног усева. Уколико се из било ког разлога ова обрада не изведе у току јесени, онда то треба учинити у току зиме када то временски услови дозвољавају. Истовремено се са основном обрадом у земљиште уносе стајњак и минерална ђубрива. Систем обраде се усклађује према плодореду и еколошким условима а у башти и према систему гајења односно, да ли се поврће гаји у конвенционалној или органској производњи.
Љуштење се у повртарству ређе примењује, јер се земљиште интензивно користи. Због тога се земљиште, без љуштења, одмах дубље обрађује. У случају да се не гаји друга врста у истој години љуштење се обавља на дубину 6-8 цм. Обрада земљишта за накнадне и пострне повртарске усеве изводи се непосредно после жетве жита и убирања раних пролећних усева. Ова обрада се изводи на дубину 15-18 цм. Уколико је земљиште суво, пре обраде треба обавити наводњавање. Приликом овог орања уносе се неопходна ђубрива за наредни усев.
Уколико се правилно обави јесења обрада земљишта олакшано је и убрзано извођење пролећних радова што доприноси правилној и благовременој сетви и садњи поврћа. Основна обрада земљишта врши се на највећу могућу дубину, која зависи од педолошких особина земљишта, претходне обраде и усева који ће се гајити. Дубина основне обраде не треба да буде мања од 30 цм. На лаким песковитим земљиштима дубина обраде може се кретати од 10-25 цм, с тим да се сваке треће или четврте године може орати на већу дубину 30-40 цм.
Предсетвена обрада има задатак да створи мрвичасти површински слој земљишта који омогућава брже и лакше ницање, односно брже и боље укорењавање биљака. С обзиром на време сетве или садње, примењује се пролећна, летња и јесења предсетвена припрема.
Агротехничке мере које се примењују у току вегетације, после сетве или садње, представљају негу поврћа. Међу важније мере неге спадају прашење, окопавање и култивирање. Прашење се обавља плитко, на дубину 2-3 цм, да би се разбила покорица и одржала растресита површина. У току развоја биљака обрада је нешто дубља, на око 5-8 цм у виду ручног окопавања или машинског култивирања. У производњи поврћа је правило да се међуредна обрада обавезно обавља после сваке кише или наводњавања све док се биљке не развију толико да својом надземном масом затворе редове. Циљ ових мера је разбијање покорице , да се површина земљишта одржава у растреситом стању са повољним ваздушним и водним режимом и да се униште корови.
Милица Попадић, саветодавац за ратарство и повртарство
ПССС ,,Пољосавет” доо Лозница -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.