- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 3 meseci ranije by Čokojević Sanja.
-
AutorČlanci
-
13.10.2021 u 21:09 #518623Čokojević SanjaUčesnik
Optimalne temperature za gajenje jagode u plasteniku
Jagoda je veoma profitabilna i atraktivna biljna kultura. Ima visoku cenu pogotovo van sezone. Zbog toga je bitno smanjiti rizik u proizvodnji i deo zasada jagoda pokriti plastenicima.
Kako bi se postigli najbolji prinosi pri gajenju jagoda u zaštićenom prostoru biljkama je potrebno obezbediti adekvatne uslove. Jedan od osnovnih uslova je optimalna temperatura u različitim stadijumima rasta i razvoja.
Poželjno je da u godini zasnivanja useva, nakon jesenje berbe u toku zimskih meseci, temperature vazduha u plasteniku bude oko 1-2 °C u trajanju od najmanje 5 nedelja.Kod biljaka koje daju plod u rano proleće, tokom januara ili na početku februara treba održavati temperaturu od najmanje 12°C danju, a tokom noći oko 8°C . Otvaranjem cvetnih pupoljaka temperatura se postepeno povećava. Kada počnu da se formiraju zeleni plodovi, optimalne dnevne temperature su 16-20°C , dok je noćna oko 10°C . U vreme cvetanja potrebno je provetravati zaštićeni prostor kada temperatura pređe 20°C . Visoke temperature tada mogu prouzrokovati zaostajanje biljaka u rastu, kao i kasniju pojavu deformsanih plodova. Provetravanjem se ujedno utiče na smanjenje vlažnosti u zaštićenom prostoru, a tako se smanjuje rizik od pojave različitih vrsta bolesti (npr. siva plesan). Kod biljaka koje donose plodove krajem leta ili u jesen, potrebno je osigurati što nižu temperaturu, sve do faze sazrevanja plodova. Temperatura ne bi trebala da pređe 24°C . Više temperature mogu negativno uticati na oprašivanje cvetova, veličinu plodova jagode i na sam prinos. Početkom septembra, pa sve do kraja berbe, dnevna temperatura trebala bi da bude oko 16 °C a noćna 10 °C .Krajem berbe temperatura se spušta na 12 do 14 °C tokom dana, odnosno 8°C noću.
Gajenje jagode u zaštićenom prostoru, predstavlja jedan od najintezivnijih oblika gajenja čiji je cilj što raniji izlazak na tržište sa svežom jagodom. Ovakvom proizvodnjom ostvaruje se veća cena, samim tim i profit.Sanja Čokojević dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.