- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 3 meseci ranije by Milosavljević Zoran.
-
AutorČlanci
-
05.10.2021 u 12:41 #518573Milosavljević ZoranUčesnik
Beli luk se proizvodi sadnjom čenova,a ne setvom semena.Bolje je kupiti deklarisane čenove belog luka za koje proizvođači garantuju da su zdrav sadni materijal nego pri sadnji koristiti čenove koje ste kupili radi korišćenja u ishrani.Oni su za potrošače uglavnom nepoznatog porekla, i mogu biti nosioci bolesti,a često nisu ni prilagođeni regionu u kom živimo,jer se uvoze sa raznih strana.Ukoliko se gaji svoj luk treba izabrati zdrave čenove i,uz ispravno skladištenje i dezinfekciju,koristiti ih za sađenje.Prilikom odabira glavica sa kojih ćemo uzeti čenove za sađenje treba voditi računa da one budu zdrave,da nisu oštećene,gnjecave ili čudnog mirisa.Za sađenje birati spoljne čenove s glavice,jer su krupniji i zdraviji.Obavezno izvršiti dezinfekciju zagrevanjem čenova na temperaturi do 35 stepeni C ili potapanjem u razblažen (1:20) fermetisani ekstrakt koprive ili kamilice.
Sađenje se obavlja u jesen,u oktobru i novembru,ili s proleća u februaru i martu.Čenovi se sade na rastojanju 20-30 cm između redova i 5-10 cm između biljaka u redu.Za sađenje kvadratnog metra potrebno je obezbediti 60-80 gr.čenova.U jesen se beli luk sadi na 4-5 cm dubine,a u proleće na 2-3 cm.Nakon sađenja preko čenova treba staviti do 3 cm zemlje.Ukoliko se sade na veću dubinu ,nicanje je usporeno,dok pri plitkom sađenju dolazi do izbacivanja čenova na površinu zemljišta.Vazdušne lukovice se sade u septembru ili tokom februara i marta.
Dipl.ing.polj.Zoran Milosavljević -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.