Inokulanti u pripremi silaže

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518538
    Petrović Duška
    Učesnik

      S obzirom na ovogidišnje vremenske prilike,kukuruz za silažu je u pojedinim mestima bio vema loš za siliranje u smisli neujednačenosti, stabljika suva,a klip sa neodgovarajućom zrelosti.Kako bi stočari ipak uspeli pripremiti dovoljnu količinu silaže preporuka je da prilikom pripreme koriste inokulante.
      Danas postoje značajne mogućnosti da mikrobiloškim aditivima utičemo na proces fermentacije i poboljšanje aerobne stabilnosti silaže,a time i upravljanjem kvalitetom. Na tržištu se mogu kupiti inokulanti koji sadrže posebno izabrane sojeve bakterija mlečno kiselog vrenja čime se smanjuju gubici u procesu spremanja i korišćenja silaže, a poboljšava se i hranljiva vrednost.Dodati inokulanti skraćuju trajanje fermentacije čime se omogučava i raniji početak korišćenja silaže. Bakterije mlečne kiseline su u prirodi prisutne na biljkama, pa zajedno s njima dospevaju u silažnu masu gde fermentišu šecere do mlečne kiseline i time ostvaruju prirodan proces konzervisanja. Medutim, vecina tih bakterija su heterofermentativne, što znaci da za sintezu mlečne kiseline koriste svega oko 50% šećera prisutnih u biljnoj masi. To je jedan od najvažnijih razloga što se pri siliranju koriste inokulanti s odabranim sojevima tzv. homofermentativnih bakterija koje više od 90% šećera koriste za sintezu mlečne kiseline. Nove generacije inokulanata mogu sadržavati i određene heterofermentativne bakterije koje stvaraju sirćetnu i propionsku kiselinu. Za razliku od mlečne kiseline koja ima jaka baktericidna, a slaba fungicidna svojstva, sirćetna kiselina je značajna za kontrolu aktivnosti gljivica u eventualnoj naknadnoj fermentaciji. Tako se povećava stabilnost silaže nakon otvaranja silosa, što u mnogome olakšava stočarima I nema bojazni nakon otvaranja silaže
      Važno je u odabiru inokulanta da on usmerava fermentaciju mase u željenom pravcu. Osnovni činilac koji pokazuje da je tehnika siliranja pravilno izvedena je sadržaj sirćetne kiseline. Od sastava inokulanta i primene najviše zavisi kakvu ćemo silažu dobiti. Mogu se koristiti u prvom redu mlečne bakterije heterotrofermentativnog tipa, jer se njihovim aktivnostima stvara i sirćetna kiselina.Medutim, moguće je koristiti i inokulante koje poseduju kombinaciju mlečnih bakterija homofermentativnog tipa i heterofermentativnog tipa. Inokulanti se na tržištu nalaze u suvom stanju ili kao rastvori. Izbor inokulanata neophodno je obaviti u zavisnosti od mase koju imamo u polju.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.