Jesenji tretman koštičavog voća

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Gošić Slobodan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518505
    Gošić Slobodan
    Učesnik

      U narednom periodu, proizvođačima koštičavog voća preporučuje se jesenji tretman u cilju dezinfekcije zasada i smanjenja infektivnog materijla. Radi sprečavanja ostvarivanja infekcije, neophodno je dezinfikovati rane koje na biljkama nastaju nakon opadanja lišća. Takođe, jesenjim tretmanom smanjujemo infektivni potencijal patogena jer se redukuju prezimljujuće forme prisutne na stablu, granama i pupoljcima.
      Jesenjim tretmanom koštičavog voća delujemo na sledeća gljivična oboljenja: kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans), šupljikavost lista i plodova koštičavog voća (Stigmina carpophila), monilioze koštičavog voća (Monilinia spp.)), a takođe redukujemo infektivni materijal bakterijskih prouzrokovača bolesti (Erwinia amylovora, Pseudomonas syringae).
      Za tu svrhu koriste se preparati na bazi bakra, a tretman se izvodi nakon opadanja oko 70% lisne mase. Posebnu pažnju treba posvetiti vremenskim uslovima, jer tretman treba obaviti po mirnom vremenu i temperaturama iznad 7-8 C.

      Preporučeni preparati su:
      Blauvit ( bakarni hidroksid) 0,5-1%
      Nordox 75 WG (bakar oksid) 0,2%
      Bakarni oksihlorid 50 ( bakar-oksihlorid) 0,5-0,75%
      Slobodan Gošić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.