Pegavost lista jagode

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Manojlović Marko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518482
    Manojlović Marko
    Učesnik

      Ovu bolest izaziva gljivica Mycosphariella fgararie. Ovaj parazit napada sve delove bokora, ali najcesce lisce. Simptomibolesti su sitne cr4vene ljubicaaste pege koje se uocavaju rano u prolece na licu liske. Pege se brzo povecvavaju i spajaju a tkivo unutar njih nekrotira i pri jacem napadu bolesti cela povrsina lista se susi, biljka slabi, novo lisce se brzo inficira, prinos se smanjuje, a plod je loseg kvaliteta. Intenzitet bolesti se potencira obilatijim padavinama.

      Suzbijanje se pored koriscenja zdravog sadnog materijala izvodi tretiranjem fungicidima na bazi am kaptan pred cvetanje kao i nakon berbe bakarnim fungicidima. Pored ove javlja se i siva plesan plodova koja je ekonomski vrlo znacajna bolest, ona se manifestuje propadanjem plodova, cvetnih pupoljaka i rizoma. Bolest je posebno izrazena u godinama kad su u periodu cvetanja obilnije padavine pracene visokim temperaturama. Narocito napada ostecenje plodove. Suzbijanje treba sprovesti u periodu cvetanja i precvetavanjaprimenom specificnih fungicida na bazi a.m iprodiona. Efikasnosti suzbijanja znacajno
      doprinose i agrotehnicke mere, kao sto je gajenje jagode na foliji ili prostirci. Takodje treba spreciti svako mehanicko ostecenje plodova.

      Savetodavac za zastitu bilja
      dipl.ing Marko Manojlovic

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.