Crna pegavost kupusa

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Fildžanović Bojana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518427
    Fildžanović Bojana
    Učesnik

      Crna pegavost kupusa (Alternaria brassicae i Alternaria brassicicola)
      Pegavost lista kupusa je oboljenje koje se javlja na svim kupusnjačama, a može dovesti do umanjenja prinosa, tržišne vrednosti i potpunog propadanja kupusnjača.
      Najčešće se može naći na kupusu i karfiolu. Na lišću se obično razvijaju pege mrke boje,koncentrično zonirane sa crnom navlakom na sredini. Pege se javljaju prvenstveno na donjem lišću,najstarijem lišću. Kad je u pitanju proizvodnja u polju tu se ne smatra naročito opasnom jer se ti listovi inače odbacuju.Velike štete može naneti u proizvodnji rasada, gde se stvaraju tamne pege na stablu klijanaca što dovodi do poleganja rasada.Takve rasađane biljke ostaju manje i ne postižu pun prinos. Na karfiolu se pege i na cvastima često vrlo velike ,crne prekrivaju znatnu površinu i u velikoj meri umanjuju njihovu tržišnu vrednost.
      Na parazitiranim površinama obrazuje se crna navlaka koju čine mnogobrojne konidije. One se raznose se putem kiše, vetra, alatom i mašinama, kao i životinjama. Micelija se može preneti i semenom. Održava se preko zime u korovskim biljkama iz familije Brasicaceae.
      Ovo je parazit slabosti pa su preventivne mere najbitnije u zaštiti od ove bolesti.Preventivne mere su: višegodišnji plodored, uklanjanje biljnih ostataka, upotreba dezinfikovanog semena i uništavanje korova. U cilju zaštite od ovih patogena mogu se koristiti i hemijske mere, primenom fungicida kontaktnog delovanja na bazi aktivne materije mankozeb, preventivno pred padavine. Ukoliko se uoči širenje simptoma mogu se koristiti i fungicidi sistemičnog delovanja na bazi aktivne materije difenokonazol.
      PSSS Negotin, Bojana Filidžanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.