- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Lazarević Kristina.
-
AutorČlanci
-
28.09.2021 u 00:49 #518408Lazarević KristinaUčesnikСкладишне штеточине
Смештајем житарица у складишта, брига пољопривредних произвођача тек почиње, јер је ускладиштено жито предмет бројних штеточина, како птица тако глодара, инсеката и разних других штеточина. Неке од ових штеточина уништавају здраво зрно жита, а неке нападају већ оштећено зрно сломљено приликом комбајнирања и на тај начин драстично смањују његов квалитет и уништавају род.
Најважнији складишни инсекти који могу утицати на квалитет и количину ускладиштеног производа су: житни жижак, кукурузни жижак, житни моља, амбарев мољац и брашнени мољац.
Постоје две врсте мера борби: превентивне и директне
Што се тиче превентивних мера, неопходно је обезбедити одговаррајућу температуру и добро проветравање да би се спречила појава и развој штетних микроорганизама. Превентивно деловање подразумева и сузбијање штетних инсеката пре и током уношења у складишта као и хигијена и дезинсекција складишта.
Директне мере подразумевају примену хемијских средстава, а то су најчешће контактни инсектициди и фумиганти. За ову групу инсектицида је битно да имају добру испарљивост како и својим парама деловали на штетне инсекте и њихове ларве у скровитим местима где се не може приступити на другачији начин. Користе се препарати на бази активне материје пиримифос-метил, циперметрин или малатион.
Одржавање хигијене складишта веома је значајно за очување постигнутог приноса и квалитета ускладиштеног производа.Кристина Лазаревић, дипл. инж. заштите биља -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.